Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hormoonzalf moet je dun smeren | Feit of fabel?

Moet hormoonzalf dun worden gesmeerd? Deze vraag heeft UMC Utrecht voorgelegd aan Jette de Groot en Florine Schussler-Raymakers, beiden verpleegkundig specialist bij het Nationaal expertisecentrum Eczeem. Speciaal voor 'smerende' patiënten hebben zij een zalfapp ontwikkeld: de Zalf smeerwijzer.  

 

Hormoonzalven onderdrukken de ontstekingsprocessen in de huid. Daardoor worden klachten zoals roodheid en schilfers minder. “Om goed effect te hebben is het belangrijk om hormoonzalf te gebruiken volgens de adviezen”, vertelt Jette de Groot, verpleegkundig specialist bij het Nationaal expertisecentrum Eczeem. Ze legt uit dat veel mensen huiverig zijn om hormoonzalven te gebruiken, omdat ze bang zijn voor bijwerkingen, zoals verdunning van de huid. “Maar bij deskundig gebruik geeft hormoonzalf een goed resultaat met geen of geringe bijwerkingen”, zegt De Groot.

Goede uitleg over hoe deze middelen precies gebruikt dienen te worden, is dus erg belangrijk. De Groot: “We zien dat dit in de praktijk vaak misgaat. Zo wordt hormoonzalf vaak te dun gesmeerd, maar dan werkt de zalf niet.” Daardoor wordt de huidaandoening niet goed behandeld, en blijven klachten als jeuk en een droge huid aanhouden. Jette: “Dat kan soms grote impact hebben op de kwaliteit van leven.” Om patiënten goed voor te lichten over het gebruik van hormoonzalven, heeft Jette de Groot samen met collega Florine Schussler-Raymakers een app ontwikkeld: de Zalf smeerwijzer.

Zalfapp voor patiënten: de Zalf smeerwijzer

De Zalf smeerwijzer is bedoeld voor mensen met (chronische) huidaandoeningen, zoals constitutioneel eczeem. In de app krijgt de patiënt stapsgewijs instructies hoe hij de hormoon- en basiszalven het beste kan aanbrengen. Zo legt de app uit hoe de zogenoemde vingertopmethode moet worden toegepast. Deze methode gaat uit van de vingertop als maateenheid.

Nooit direct stoppen

Daarnaast kan de app worden gebruikt om de patiënt te leren hoe het zalven kan worden op- en afgebouwd. De Groot en Schussler-Raymakers leggen uit: “Tijdens het begin van de behandeling worden de hormoonzalven dagelijks gebruikt. Als de roodheid en de jeuk zijn afgenomen dan kan er afgebouwd worden met de hormoonzalven.” Ze benadrukken dat het belangrijk is om nooit direct te stoppen. “Soms wordt er zelfs helemaal niet gestopt. Onder de huid is de huidaandoening nog actief, als er direct gestopt wordt met de hormoonzalven kan het eczeem heel snel weer terugkomen.”

Feit of fabel?

Vingertopmethode
Juist gebruik van hormoonzalf is dus essentieel voor de werking van de zalf. De stelling “hormoonzalf moet je dun smeren” is daarom een FABEL. Patiënten hoeven zich ook geen zorgen te maken over de bijwerkingen – mits de hormoonzalven goed wordt gebruikt door patiënten (bijvoorbeeld met behulp van de vingertopmethode) én ze de voorschriften van de arts opvolgen.

 

Bron: UMC Utrecht
Beeld: © simarik / iStock / Thinkstock