Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groeiende zorgen om problematisch gebruik sociale media tieners

fediverbeek
De Gezondheidsmonitor Jeugd 2023, uitgevoerd door het RIVM en de GGD's, toont een zorgwekkende toename van problematisch gebruik van sociale media onder tieners. Zorgverleners moeten zich bewust zijn van de gevolgen hiervan voor de gezondheid van jongeren, aangezien het percentage jongeren dat kampt met slaaptekort of huiswerk afraffelt door sociale media is gestegen van 8 procent in 2019 naar 13 procent in 2023. Daarnaast vindt meer dan 30 procent het moeilijk om te stoppen met sociale media en zegt bijna 12 procent afspraken met vrienden af te zeggen vanwege hun online activiteiten.

Impact op gezondheid en welzijn

Marije van Koperen van het RIVM benadrukt dat sociale media al een significante impact hebben op het leven van jongeren, met risico’s op problematisch gebruik en mogelijke verslavingen in de toekomst. Deze trends zijn verergerd tijdens de coronapandemie en hebben zich sindsdien niet hersteld.

Verslechterende mentale gezondheid

Jongeren ervaren hun gezondheid steeds minder positief. Waar in 2015 nog 88 procent van de jongeren zich (zeer) gezond voelde, is dit in 2023 gedaald naar 80 procent. De mentale gezondheid is sinds de pandemie niet verbeterd, en stress door school en huiswerk is toegenomen. Het aantal jongeren dat gepest wordt, zowel op school als online, is gestegen van 11 procent in 2019 naar 18 procent in 2023.

Toenemende ongezonde gedragingen

Naast problematisch gebruik van sociale media laat de Gezondheidsmonitor een zorgwekkende toename zien in andere ongezonde gedragingen. Het aantal jongeren dat wekelijks vapet is verviervoudigd van 2 procent in 2019 naar 9 procent in 2023, en ook het roken is toegenomen van 4 procent naar 6 procent.

Jongeren hebben hulp nodig om ‘goed’ om te gaan met sociale media

Experts zoals Peter Nikken van Hogeschool Windesheim benadrukken dat jongeren begeleiding nodig hebben om hun gebruik van sociale media te beperken. Zorgverleners kunnen ouders, begeleiders en scholen adviseren om duidelijke afspraken te maken over het gebruik van mobiele telefoons, vooral tijdens het slapen, huiswerk maken en sociale interacties.

André Rouvoet van GGD GHOR Nederland wijst op de noodzaak van voorlichting over de risico’s van sociale media, zoals slechte ogen, overgewicht, slaaptekort, slechte concentratie en verslaving. Hij pleit voor meer bewustwording en voorlichting in plaats van nieuwe regelgeving, maar vreest dat de GGD’s geen extra middelen zullen ontvangen van het nieuwe kabinet om deze problemen aan te pakken.