Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een op de vijf huisartsen weigert onterecht patiënten

Patiënten die op zoek zijn naar een nieuwe huisarts worden nog te vaak onterecht geweigerd. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) deze week. Volgens het onderzoek besluit een op de vijf huisartsen een patiënt weleens niet aan te nemen zonder zich daarbij aan de regels te houden.

Een huisarts mag slechts in een aantal gevallen een patiënt weigeren. Dit mag als de praktijk te vol is of als er een te grote reisafstand tussen de patiënt en de huisarts is. De Mededingingswet verbiedt huisartsen tevens om patiënten of werkgebieden onderling te verdelen of met elkaar af te spreken geen patiënten van elkaar over te nemen.

Toch krijgt de ACM regelmatig signalen van patiënten dat dat zij met een ongeldige reden geweigerd zijn. Om deze aantijgingen te onderzoeken, hield de toezichthouder een enquête onder huisartsen.

Artsen niet goed op de hoogte van regels

Uit het onderzoek blijkt dat huisartsen niet goed op de hoogte zijn van de regels. Ook vindt een deel van de huisartsen het niet netjes om patiënten van een andere huisarts in de omgeving over te nemen. Tegelijkertijd blijkt dat het overgrote deel van de huisartsen (94 procent) het belangrijk vindt dat patiënten hun eigen huisarts kunnen kiezen.

Brochure om huisartsen op de hoogte te brengen

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Patiëntenfederatie Nederland hebben de brochure Wisselen van huisarts ontwikkeld om huisartsen op de hoogte te brengen van de regelgeving omtrent dit onderwerp.

Lees ook:
Bijna de helft van huisartsen kent regels over weigeren patiënten niet goed

Bron: Nu.nl
Beeld: Fotolia