Over dit congres
Meer vrouwen dan mannen overlijden aan hart- en vaatziekten in de Westerse wereld. Een belangrijke oorzaak hiervoor is dat vrouwen andere risicofactoren hebben dan mannen en zich met andere klachten presenteren. Dit leidt tot onderdiagnostiek en -behandeling. Met name vrouwen die voor de menopauze (atypische) klachten hebben wacht vaak een lange zoektocht door het medisch circuit. Maar vrouwen lopen ook een hogere kans op ernstige gezondheidsschade.
Dat kan beter
De huisarts kan veel bereiken met het vroegtijdig aanpakken van risicofactoren en het tijdig signaleren van (atypische) klachten, zowel in de peri- als post-menopauzale levensfase. Dat begint met bewustwording, kennis en vroege herkenning. De winst daarvan is groot: betere behandeluitkomsten, meer kwaliteit van leven en een lager sterftecijfer.
Op het programma
- Hartziekten met name bij vrouwen voorkomen en wat de huisarts kan doen;
- Praktische tips voor het implementeren van vrouwspecifieke risicofactoren in het cardiovasculair risicomanagement;
- Bewezen effectieve leefstijlinterventies bij hart- en vaatziekten;
- 2 verdiepende sessies naar keuze over onder andere angina pectoris, zwangerschapscomplicaties & het cardiovasculaire risico, obesitas of de overgang.
Waarom relevant voor u?
Hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen doodsoorzaak nummer 1. De helft van uw patiënten is vrouw. Nu onze bevolking vergrijst en gezonde leefstijl vaak onder druk staat, is kennis van het vrouwenhart actueler dan ooit!
Programma
Weet u het verschil tussen een type 1 en een type 2 hartinfarct?
Vrouwelijke patiënten die in het kader van een second opinion bij een cardioloog komen hebben vaak een uitgebreid voorgeschiedenis. Hierin valt op dat deze vrouwen jaren voordat ze getroffen worden al met onverklaarde pijn op de borst bij verschillende specialisten zijn geweest. Tijdens al die consulten werden er destijds geen afwijkingen gevonden. Deze vrouwen hebben nooit een goede diagnose gekregen. Het werd vaak afgedaan als stress, overgang of een maagprobleem. Inmiddels weten we dat vrouwen andere klachten kunnen hebben maar dat ze ook een hartinfarct kunnen krijgen zonder dichtgeslibte kransslagaders (type 2 infarct). Hoe dat precies zit zal dr. Janneke Wittekoek in haar lezing uiteen zetten en gaan we dieper in op verschillende soorten hartinfarct. Haar lezing worden afgesloten met handig tips in de praktijk en natuurlijk en leefstijltips voor je eigen hartgezondheid.
Dus wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- U weet welke verschillende soorten hartinfarcten er zijn
- U weet wat een type 2 infarct is
- Leefstijltips voor uw eigen hartgezondheid
Eerder beoordeeld met een 9,1
Tijdens deze lezing wordt besproken welke en hoe vrouwspecifieke risicofactoren invloed hebben op hart- en vaatziekten aan de hand van de levensloop. Hierbij is er aandacht voor de invloed van de menstruele cyclus, Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS), zwangerschap en borstvoeding, en de overgang en menopauze. De nadruk zal liggen op praktische handvatten voor de klinische praktijk.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Welke vrouwspecifieke factoren hebben invloed op het cardiovasculaire risico
- Het belang van het uitvragen van deze vrouwspecifieke risicofactoren
- Praktische tips voor implementatie van vrouwspecifieke risicofactoren in het cardiovasculair risicomanagement
Eerder beoordeeld met een 8,8
Vrouwen met psychische klachten hebben vaak hormonale stemmingsklachten premenstrueel, post partum en perimenopauzaal. De daling van oestrogeen in alle drie die perioden lijkt hieraan debet. Oestrogeen vervult behalve als vrouwelijk hormoon nl ook een functie als neurotransmitter in de hersenen die lijkt op die van dopamine. Recent onderzoek van het H3-netwerk toonde daarnaast aan dat vrouwen met ADHD in de overgang oververtegenwoordigd zijn op de poli cardiologie van de Heartlife kliniek. Betekenis, signalering en behandeling van de samenhang tussen Hoofd Hart en Hormonen zullen worden besproken evenals de rol van het H3-netwerk.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Kennis over de samenhang tussen psychische klachten, hormonen en cardiale gezondheid bij vrouwen
- Signaleren van H3 problemen bij vrouwen
- Weten waar kennis over behandeling te krijgen is
Eerder beoordeeld met een 8,6
Verdiepingssessies
Vooral vrouwen, 45 – 65 jaar, hebben angina pectoris zonder de klassieke obstructie in de coronairen: Angina with No Coronary Obstruction: ANOCA. De onderliggende mechanisme zoals vaatspasme en/of microvasculaire dysfunctie kunnen leiden tot klachten en ischemie: INOCA. Nieuw is dat we dit nu kunnen testen met een intracoronaire functietest. Inmiddels is er al veel bekend maar loopt de kennis over een goede behandeling nog achter.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Wat is ANOCA/INOCA
- Hoe diagnosticeer je de onderliggende oorzaken
- Wanneer diagnosticeer je dat en hoe behandel je INOCA
Eerder beoordeeld met een 9,1
Hoe komt het eigenlijk dat obesitas ziekmakend is? En hoe beïnvloedt het ons hart- en vaatstelsel? Misschien nog belangrijker: waarom wordt iemand te zwaar en waarom is het zo moeilijk om gewichtsverlies te behouden? In deze verdiepende sessie neem ik u mee naar het fascinerende en complexe wereld van obesitas waarbij deze en andere aspecten de revue zullen passeren. Mesut Savas, internist in opleiding en fellow endocrinologie, Erasmus MC in Rotterdam.
Tijdens de workshop wordt er dieper ingegaan op de link tussen zwangerschapscomplicaties en het verhoogde cardiovasculaire risico dat vrouwen daardoor lopen. Het belang van follow-up om dit risico te beheersen zal worden bespreken en hoe dit vorm te geven. Er zal nadruk liggen op de behandeling van hypertensie tijdens de zwangerschap en post partum. Eigen onderzoek naar deze specifieke groep zal worden besproken.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Behandeling van vrouwen tijdens de zwangerschap en postpartum met zwangerschapscomplicaties
- Consequenties van zwangerschapscomplicaties op het cardiovasculaire risico
- Follow up van vrouwen met zwangerschapscomplicaties, wat hebben we al geleerd?
Tijdens deze verdiepingssessie zullen we aan de hand van casuïstiek dieper ingaan op diagnostiek en behandeling van menopauze. Hierbij zal hormoon suppletie therapie uitgebreid aan bod komen.
Sprekers
Praktisch
Voor wie?
Het congres is bedoeld voor medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundig specialisten, poh’ers, physician assistants, fysiotherapeuten, bedrijfs- en verzekeringsartsen. Ook voor functionarissen die (nog) in opleiding zijn.
Tarieven
- 399 | regulier tarief
- 319 | abonnee tarief
Alle tarieven zijn excl. btw. Bekijk de annuleringsvoorwaarden hier.
Arts-onderzoekers, artsen in opleiding kunnen een mail sturen naar henriette.boven@bsl.nl om te informeren naar een aangepast tarief.
Accreditatie
Accreditatie is goedgekeurd door:
- ABAN (meer informatie) (5 punten)
- NVvPO (7 punten)
- VSR (5 punten)
- V&VN (5 punten)
- Accreditatiebureau fysiotherapie (5 punten)
Belangstelling voor andere accreditaties, vraag naar de mogelijkheden via janise.kaljee@bsl.nl
Locatie
Van der Valk
Winthontlaan 4
3526 KV Utrecht (routebeschrijving)