Over dit congres
Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen in de Westerse wereld. Er overlijden vandaag de dag meer vrouwen dan mannen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. De verschillen tussen mannen en vrouwen spelen een belangrijke rol in het hele palet van klachten tot diagnostiek, van pathofysiologie tot behandeling.
Dat kan beter
Door het (abusievelijk) niet onderkennen van een cardiaal probleem bij vrouwen met klachten maar zonder obstructief vaatlijden, begint voor de vaak menopauzale vrouw een zoektocht in het medisch circuit naar de oorzaak van haar klachten. Door een vroegtijdige herkenning en erkenning van klachten en risicofactoren bij vrouwen tijdens de peri- en postmenopauzale levensfase kan er een daling worden bewerkstelligd van het sterftecijfer en een verbetering van de kwaliteit van leven van de vrouw.
Op het programma
Tijdens dit congres krijgt u praktische inzichten hoe u zo vroeg mogelijk cardiovasculaire risicofactoren kunt herkennen en behandelen of doorverwijzen.
Tijdens dit congres leert u:
- Welke hartziekten komen vooral bij vrouwen voor
- Wat zijn bewezen effectieve leefstijlinterventies bij hart- en vaatziekten
- Praktische tips voor implementatie van vrouwspecifieke risicofactoren in het cardiovasculair risicomanagement
- Wat is SCAD en hoe kun je deze groep vrouwen herkennen
- Consequenties en follow up van zwangerschapscomplicaties op het cardiovasculaire risico
- Wat is het effect van hormonen op het hart en vaatstelselrisico
- Risicofactoren atriumfibrilleren bij vrouwen
- Kennis over de nieuwe aanbeveling hartrevalidatie
Waarom relevant voor u?
Hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen doodsoorzaak nummer 1. De helft van uw patiënten is vrouw. Nu onze bevolking vergrijst en gezonde leefstijl vaak onder druk staat, is kennis van het vrouwenhart actueler dan ooit!
Programma
Het klassieke patroon van pijn op de borst en de relatie met obstructief coronairlijden is vrij helder. Maar wat als je klachten hebt en niet aan dit patroon voldoet? Daar hebben veel vrouwen mee te maken tijdens hun levensloop. Aan welke hartziekten moet je dan denken en wat is daarover bekend. Wat is de invloed van hormonen en leefstijl. En welke (vrouwspecifieke) risicofactoren spelen hierbij een rol in? Hoe stel je de diagnose en wat kun je als (huis)arts doen.
Wat kan beter
De huisarts kan veel bereiken met vroegtijdig aanpakken van risicofactoren en tijdig (h)erkennen van hartklachten tijdens de levensloop van een vrouw. Kennis hierover verbeterd de arts-patiënt relatie, behandeluitkomsten en betere kwaliteit van leven van uw patiënt.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Welke hartziekten komen vooral bij vrouwen voor
- Wat is erover bekend-wat weten we nog niet
- Welke behandeling/advies geeft u uw patiënt
Tijdens deze lezing wordt besproken welke en hoe vrouwspecifieke risicofactoren invloed hebben op hart-en vaatziekten aan de hand van de levensloop. Hierbij is er aandacht voor de invloed van de menstruele cyclus, Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS), zwangerschap en borstvoeding, en de overgang en menopauze. De nadruk zal liggen op praktische handvatten voor de klinische praktijk.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Welke vrouwspecifieke factoren hebben invloed op het cardiovasculaire risico
- Het belang van het uitvragen van deze vrouwspecifieke risicofactoren
- Praktische tips voor implementatie van vrouwspecifieke risicofactoren in het cardiovasculair risicomanagement
In deze boeiende presentatie worden bewezen effectieve leefstijlinterventies voor de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten onder de loep genomen. Het belangrijkste doel is om collega-artsen te informeren over innovatieve strategieën en technologieën die een verschil kunnen maken in het beheersen van deze aandoeningen. De deelnemers zullen leren over de nieuwste ontwikkelingen, wetenschappelijke inzichten en praktische toepassingen van leefstijlinterventies. Na deze sessie zullen artsen concrete kennis en tools hebben om effectieve interventies toe te passen in hun dagelijkse praktijk, waardoor ze betere zorg en een verbeterde levenskwaliteit voor hun patiënten kunnen bieden.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Bewezen effectieve leefstijlinterventies voor de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten.
- Inzicht in innovatieve strategieën en technologieën om de gezondheid van patiënten te verbeteren.
- Concrete kennis en praktische tools om effectieve interventies toe te passen in de dagelijkse praktijk en de levenskwaliteit van patiënten te optimaliseren
Verdiepingssessies
Sprekers
Praktisch
Voor wie?
Het congres is bedoeld voor medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundig specialisten, poh’ers, physician assistants, fysiotherapeuten, bedrijfs- en verzekeringsartsen. Ook voor functionarissen die (nog) in opleiding zijn.
Tarieven
- 399 | regulier tarief
- 319 | abonnee tarief
- 299 | vroegboek tarief
- 199 | (H)Aios tarief (max 10)
Alle tarieven zijn excl. btw. Bekijk de annuleringsvoorwaarden hier.
Arts-onderzoekers, artsen in opleiding kunnen een mail sturen naar henriette.boven@bsl.nl om te informeren naar een aangepast tarief.
Accreditatie
Accreditatie is goedgekeurd door:
- ABAN (meer informatie) (5 punten)
- NVvPO (7 punten)
- VSR (5 punten)
- V&VN (5 punten)
- Accreditatiebureau fysiotherapie (5 punten)
Belangstelling voor andere accreditaties, vraag naar de mogelijkheden via janise.kaljee@bsl.nl
Locatie
Van der Valk
Hoofdveste 25
3992 DH Houten (routebeschrijving)