Steeds meer Nederlanders stellen huisartsbezoek uit vanwege lange wachttijden.
Toename zorgmijding door wachttijden
Een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking ziet af van een bezoek aan de huisarts door lange wachttijden. Uit recent onderzoek onder leden van het RTL Nieuwspanel blijkt dat ruim een kwart van de deelnemers weleens de gang naar de huisarts uitstelt vanwege de verwachte wachttijd.
Tekort aan huisartsen verergert de situatie
Volgens de Algemene Rekenkamer zijn er momenteel onvoldoende huisartsen beschikbaar. Ongeveer 60 procent van de huisartsenpraktijken hanteert een patiëntenstop. De verwachting is dat dit percentage de komende jaren verder zal toenemen. De bestaande huisartsen kampen daardoor met volle agenda’s, waardoor wachttijden oplopen.
Wachttijden en de treeknorm
De richtlijn voor de toegankelijkheid van huisartsenzorg, bekend als de treeknorm, stelt dat patiënten binnen drie werkdagen geholpen moeten kunnen worden. In de praktijk lukt dit voor acht op de tien patiënten, maar een vijfde van hen moet vier dagen of langer wachten. In sommige gevallen loopt de wachttijd zelfs op tot enkele weken.
Gevolgen van zorgmijding
De oplopende wachttijden leiden ertoe dat mensen besluiten gezondheidsklachten niet te laten beoordelen. Van de ondervraagden geeft drie op de tien aan weleens zorg te hebben gemeden. Bij patiënten die langer dan een week op een afspraak moesten wachten, stijgt dit aandeel tot tweederde.
Een aanzienlijk deel van deze zorgmijders erkent achteraf dat het uitstellen van zorg geen verstandige keuze was. Dit kan leiden tot verslechtering van de gezondheidstoestand en hogere zorgkosten voor de samenleving.
Moeilijkheden bij het vinden van een nieuwe huisarts
Het tekort aan huisartsen brengt ook problemen met zich mee voor patiënten die een nieuwe praktijk zoeken. Een op de vijf Nederlanders heeft de afgelopen jaren geprobeerd over te stappen, bijvoorbeeld door verhuizing of het vertrek van een huisarts. Voor een derde van hen bleek dit lastig en een vijfde moest de zoektocht uiteindelijk staken.