Een alarmerend aantal jongeren, namelijk 1 op de 5, heeft het afgelopen jaar een e-sigaret gebruikt. Zelfs basisschoolleerlingen beginnen eraan. Ondertussen blijven veel ouders onwetend over de schadelijke en verslavende aard van vapen. De artsen maken zich zorgen over de tabaksindustrie die talloze jongeren verslaafd maakt aan vapen, zonder de gezondheidsrisico’s te belichten.
Het collectief ‘Artsen Luiden Alarm’
Het collectief ‘Artsen Luiden Alarm’ deelt vandaag 4 schokkende feiten over vapen. Dit doen ze door hun boodschap te verspreiden via diverse mediakanalen. Op deze manier hopen de artsen dat alle ouders in Nederland bekend worden met deze feiten en ze delen met andere ouders, om zo gezamenlijk alle jongeren in Nederland te beschermen. De boodschap van de artsen is te vinden in de onderstaande video en op artsenluidenalarm.nl.
De feiten over vapen
De tabaksindustrie heeft decennialang jongeren verslaafd gemaakt aan nicotine. De schadelijke gevolgen van roken zijn inmiddels bekend; één op de twee rokers sterft eraan, wat in Nederland neerkomt op meer dan 19.000 mensen per jaar. Het bewust verslaafd maken van jongeren aan nicotine via e-sigaretten wordt door de artsen gezien als een ernstig gezondheidsrisico. De feiten over vapen, die reeds bekend zijn maar niet worden gecommuniceerd door de tabaksindustrie, tonen aan dat vapen zeer schadelijk is.
De artsen vinden het van groot belang dat iedere ouder op de hoogte is van deze vier feiten over vapen:
- Uit veel e-sigaretten komt meer giftige en verslavende nicotine dan uit een heel pakje sigaretten.
- Nicotine verstoort de ontwikkeling van de hersenen en dit is onomkeerbaar.
- Nicotine vergroot de kans op verschillende psychische problemen.
- Jongeren die vapen, gaan drie keer zo snel sigaretten roken.
Bescherming van kinderen
We zien nu al de directe negatieve effecten van vapen op de gezondheid van jongeren. Kinderlongarts Noor Rikkers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) deelt op EenVandaag ook: “Nicotine is zó schadelijk voor het brein. Hoe jonger, hoe schadelijker, hoe verslavender. Het kan op termijn ook psychische problemen geven.” Rikkers raadt ouders van vapende kinderen daarom aan om een open gesprek aan te gaan met hun kind, zonder je door je emoties te laten leiden.