Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Friese huisartsenvoorzitter: “Zware pijnstillers blijven een dilemma”

Friese huisartsenvoorzitter: "Zware pijnstillers blijven dilemma." Opioïden, ofwel sterke pijnstillers, worden steeds vaker langdurig geslikt. Voor een huisarts is het lastig om te bepalen wanneer het middel nog moet worden voorgeschreven.
Closeup of white tabletop with different pills, glass of water, medicine bottle and package Usage: Journal Inside 11945_011_007 (2017) Publikationsname / Publikationsnummer / E-Tag TT.MM.JJJJ (optional) Usage: Online (20190513) *** Local Caption *** © peshkova / stock.adobe.com

 

Het signaal dat er echt wat moet gebeuren aan het opioïdengebruik in Nederland, is volgens Bart Maats, huisarts in Gorredijk en tevens voorzitter van Huisartsenkring Fryslân, terecht. In 2017 waren er ruim 200.000 mensen die langdurig opioïden gebruikten, zo blijkt uit het onderzoek van Zorgverzekeraars Nederland. Het gebruik van oxycodon is in hetzelfde jaar verviervoudigd ten opzichte van 2010.

Toch kunnen artsen volgens Maats niet simpelweg besluiten om maar minder zware medicijnen te gaan voorschrijven. “Patiënten zijn tevreden met de medicijnen omdat ze daardoor geen of minder pijn voelen en dan is een arts ook blij. Maar wat veel mensen vergeten is dat medicijnen als oxycodon ook verslavende effecten hebben.”

Paracetamol

Oxycodon wordt doorgaans voorgeschreven bij een kankerdiagnose of na een zware operatie. Toch schrijven artsen het medicijn bijvoorbeeld ook voor bij extreme rugklachten. “Normaal gesproken schrijf je bij pijnklachten paracetamol voor, maar dat hebben mensen meestal zelf al geprobeerd. Daarna worden er vaak ontstekingsremmers voorgeschreven, zoals ibuprofen. Daar krijgen sommige mensen echter maagklachten van en patiënten die bepaalde bloedverdunners slikken mogen het helemaal niet hebben. Er blijft dan nog maar weinig anders over dan morfineachtige middelen, zoals tramadol of uiteindelijk oxycodon.”

Volgens Maats is het wel of niet voorschrijven van morfineachtige middelen een dagelijks dilemma. “Aan de ene kant wil je natuurlijk dat je patiënt geen pijn meer heeft, maar aan de andere kant is het niet de bedoeling dat ze langdurig hetzelfde middel slikken.”

(…)

Lees het artikel verder op het Friesch Dagblad>>

Lees ook: Steeds meer mensen verslaafd aan zware pijnstillers

Bron: Friesch Dagblad
Beeld: © peshkova / stock.adobe.com