Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Griep: betere kennis helpt bij preventie

Influenzavirussen verschillen onderling sterk en raken mensen van verschillende leeftijdsgroepen, zo blijkt uit promotieonderzoek van NIVEL-onderzoeker Saverio Caini. Deze kennis kan helpen om de preventie en bestrijding van griep te verbeteren.
Young man having a flu lying in bed Journal Inside 11945_010_002 (2016) Publikationsname / Publikationsnummer / E-Tag TT.MM.JJJJ (optional) *** Local Caption *** © KatarzynaBialasiewicz / iStock

Uit Caini’s onderzoek ‘Global epidemiology of influenza A and B: implications for prevention and control measures’ bleek dat influenzavirussen onderling sterk verschillen (bijvoorbeeld influenza A (H3N2) en B) en de neiging hebben om verschillende mensen van verschillende leeftijdsgroepen te beïnvloeden. In een eerdere paper, bleek dat de timing van influenza-epidemieën in Europa de afgelopen twintig jaar is veranderd.

Omdat we niet weten wanneer griep komt, hoe lang het duurt en wie er geraakt worden, kunnen we ons er slecht op voorbereiden. De gevolgen ervan zijn deze winter duidelijker zichtbaar met overvolle ziekenhuizen. Meer kennis kan helpen om hier actie op te ondernemen. Dit is belangrijk omdat het gevolgen kan hebben voor de menselijke gezondheid en directe gevolgen heeft voor de planning en uitvoering van vaccinatiecampagnes.

Dit onderzoek maakt deel uit van het Nivel-onderzoek Global Influenza B Study (GIBS). Er werd gebruikgemaakt van wereldwijde influenzasurveillance-gegevens van over de hele wereld om bewijs te produceren dat kan helpen bij het optimaliseren van de strategieën voor preventie en bestrijding van influenza.

Caini promoveerde in 2018 aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Bron: Nivel
Beeld: iStock