Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

COVID-19 | Beloop en symptomen bij verpleeghuispatiënten

Bij verpleeghuispatiënten kent COVID-19 een grote hoeveelheid aan symptomen. Als er alleen getest wordt bij koorts en luchtwegklachten, dan wordt naar schatting bijna 30% van de bewoners met corona over het hoofd gezien. Dat blijkt uit onderzoek van het UNO-UMCG onder 88 verpleeghuisbewoners met corona. Onderzoeker Esther de Haas vertelt over dit onderzoek.  

 

Wat is de stand van zaken in de verpleeghuizen?

“In het voorjaar van 2020 werden verpleeghuizen hard getroffen door de eerste golf van de COVID-19-epidemie. Inmiddels overstijgt het aantal verpleeghuizen met één of meer SARS-CoV-2-besmettingen het aantal in het voorjaar.”

Hoe makkelijk is COVID-19 bij kwetsbare ouderen te herkennen? En hoe ziet het beloop eruit?

“De eerste casusbeschrijvingen van kwetsbare ouderen schetsten een atypische presentatie en een veelal ongunstige afloop. Vijf zorgverleners van vier ouderenzorgorganisaties –  TriviumMeulenbeltZorg, Noorderboog, Noorderbreedte en Meriant – hebben de symptomen en het beloop samen met onderzoekers in kaart gebracht via uitgebreid dossieronderzoek bij bewoners die positief testten voor COVID-19 in de periode van half maart tot eind april 2020.”

(…)

Lees verder op de site van UNO – UMCG >>

Note: Een kort wetenschappelijk artikel verschijnt binnenkort in Journal of the American Medical Directors Association (JAMDA). Het manuscript How Typical Is the Spectrum of COVID-19 in Nursing Home Residents? is alvast te lezen.

Bron: UNO – UMCG
Beeld: © Satjawat / stock.adobe.com