Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Langdurige gevolgen van COVID-19 voor de longfunctie

Hoewel de epidemie relatief kort geleden is ontstaan en nog gaande is, is nu al duidelijk dat een deel van de COVID-19-patiënten blijvende longschade houdt. Het Longfonds wil deze populatie dan ook zo snel mogelijk in kaart gaan brengen.

 

Er is nog veel onduidelijk over het beloop van COVID-19. Het onderzoek naar de aantallen patiënten met blijvende gevolgen voor de longfunctie is in ontwikkeling. Vooral patiënten die op de ic moeten worden beademd, hebben risico op blijvende schade aan het longweefsel.

Samen met de Long Alliantie Nederland ontwikkelt het Longfonds een onderzoeksplan voor deze nieuwe doelgroep. Daarin wordt onder meer samengewerkt met NVALT, CAHAG en NRS. Mensen met de nieuwe longziekte, die mogelijk Covid Associated Lung Disease (CALD) zal gaan heten, zullen gedurende langere tijd worden gevolgd om in kaart te brengen wat de gevolgen zijn van de coronavirusinfectie op de longfunctie en op het leven van de patiënten na hun herstel. Daarnaast wil het Longfonds een nazorg- en behandeltraject ontwikkelen en patiënten ondersteunen met voorlichting en advies.

Het Longfonds roept mensen die nu of in de toekomst klachten hebben na het herstel van COVID-19 op om contact op te nemen met het Longfonds.

Bron: Longfonds
Beeld: © Tobilander / Fotolia