Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen boos op RIVM-directeur

Jaap van Delden, vaccinatiebaas RIVM, vertelde in een interview in het AD van 24 april, te begrijpen dat sommige mensen wachten met het halen van een AstraZeneca-vaccinatie. Een nieuwe deuk in de geloofwaardigheid van het vaccin van AstraZeneca, en een onnodige beschadiging vinden huisartsen.

 

Van Delden zei in dat artikel: “Als ik 66 zou zijn en de huisarts zou me bellen, zou ik me ook afvragen: vandaag AstraZeneca, of over twee of drie weken Pfizer?” Ook zei Van Delden dat het AstraZeneca-vaccin waarschijnlijk vanaf half mei niet meer nodig is in Nederland.

Is een vertrek eenmaal aangekondigd, dan is iemand eigenlijk al half weg. Huisartsen vrezen dat het ook zo is met het AstraZeneca-vaccin. Volgens de huisartsen schrijft Van Delden AstraZeneca te vroeg af, juist nu zij proberen zoveel mogelijk 60 tot 65-jarigen te vaccineren met het middel, en de vaccins die ze overhouden in te zetten bij 65-plussers.

Veel moeite mensen te overtuigen

Van Delden lijkt in het artikel bovendien de suggestie te wekken dat 60 tot en met 64-jarigen die nu AstraZeneca afslaan, later dit jaar een ander vaccin kunnen krijgen. “Het kan straks zo zijn dat je je nog eens op één bepaalde groep richt, om daar de vaccinatiegraad te verhogen”, zegt Van Delden. “Bij die groepen zou je veegrondes kunnen houden, waarbij je iedereen die niet gevaccineerd is nog een keertje langsgaat.”

Het kost veel moeite om mensen te overtuigen zich met het middel te laten vaccineren, stelt de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) op haar website, en deze uitlatingen helpen daar absoluut niet bij. Ook op Twitter ventileerden artsen hun onvrede. AstraZeneca is op dit moment nog enorm belangrijk, stelt de LHV. Wat de LHV betreft is het duidelijk: als de keuze is tussen AstraZeneca nu of mogelijk een ander vaccin op een later moment, dan moet de keuze absoluut voor AstraZeneca nu zijn: het beste vaccin is altijd het vaccin dat het snelst beschikbaar is.

Volgens het Europese Geneesmiddelenagentschap Ema zijn de voordelen van het vaccin veel groter dan het belangrijkste nadeel: een hele kleine kans — ongeveer 1 op 100.000 — op een ernstige bijwerking. Daarmee redt AstraZeneca nog steeds levens, met name onder 60-plussers. Onder 60-minners is de kans op sterfte aan Covid kleiner, waardoor de kans op de bijwerking daar zwaarder weegt, oordeelde de Nederlandse Gezondheidsraad. eerder. Daarom wordt het vaccin hier niet meer bij 60-minners gebruikt.

In een verklaring op Twitter laat het RIVM weten de onrust die onder huisartsen naar aanleiding van het interview ’te betreuren’ valt. Het RIVM noemt AstraZeneca “een goed vaccin dat bescherming biedt tegen de gevolgen van Covid”, en stelt dat het middel zeker nog nodig is voor het vaccineren van 1 miljoen mensen via de huisarts, voor zowel de eerste als op termijn de tweede prik.

Lees het artikel in het AD >>

Bron: NU.nl / AD – Annemieke van Dongen en Chris van Mersbergen
Beeld: Fotolia