Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisarts Monique Stam zette een leefstijlproject op in haar gemeente

Sigrid Starremans
Huisarts Monique Stam maakt zich zorgen over de vele chronisch zieke patiënten in Nederland. Inzetten op leefstijl is een van de oplossingen, volgens haar. In 2022 startte ze het project Gezond Wijdemeren. Een van de resultaten is dat alle zorg- en hulpverleners steeds meer doordrongen raken van het belang van leefstijl en beter naar elkaar doorverwijzen.

Waarom ben je dit project gestart?

Ik ben al bijna dertig jaar huisarts. Maar het besef dat leefstijl echt belangrijk is, drong pas laat tot mij door. Dat inzicht kreeg ik onder meer toen ik meer aandacht kreeg voor mijn eigen leefstijl. En merkte dat ik bijvoorbeeld beter in balans ben als ik voldoende slaap.

De trigger om echt aan de slag te gaan, was een interview met sportarts Hans van Kuijk, die in zijn eigen dorp het project van gezond dorp naar gezond land heeft opgezet. Ik wilde me inzetten om ook in de Wijdemeren zoiets voor elkaar te krijgen.

Hoe zit dit project in elkaar?

Het idee is om verschillende zorgverleners, in de eerste lijn, paramedici, het sociaal domein en anderen, met elkaar te verbinden zodat ze allemaal dezelfde boodschap uitdragen als het om leefstijl gaat. Al googlend stuitte ik op 2Diabeat. Daar werd de ondersteuning geboden die ik nodig had. 2Diabeat krijgt geld van VWS om netwerken van zorgverleners in wijken te ondersteunen.

2Diabeat werkt met aanjagers die in gesprek gaan met de verschillende zorgverleners om de verbinding te maken en leefstijl onder de aandacht te brengen. Ik heb daar een lokale oefentherapeut voor gevraagd. De aanjager kan inwoners ook koppelen aan activiteiten op het gebied van leefstijl. Wij kunnen 2Diabeat om advies vragen en zijn ook aangesloten bij een platform waar veel informatie over leefstijl te vinden is.

Vervolgens hebben we een bijeenkomst georganiseerd voor alle groepen en uitgelegd wat ons doel is. Dat was verrassend, organisaties kennen elkaars mogelijkheden niet. Zo wist ik niet dat er zoveel sportgelegenheid is in onze gemeente. Nu kan ik mensen zelf die informatie geven of ze verbinden met de aanjager. We planten ook andere zaadjes en hebben bijvoorbeeld een gezondheidsmarkt georganiseerd, een wandelchallenge en een lezing over voeding en slaap.

Wat is het effect?

Ik hoor veel enthousiaste reacties. Zowel van zorgverleners als van inwoners. Zo vertelde iemand me dat hij naar aanleiding van onze lezing over voeding anders is gaan eten en nu van zijn diabetes af is. Ook op mijn spreekuur hoor ik regelmatig van mensen dat ze Gezond Wijdemeren kennen en er iets mee willen doen. In de nabije toekomst willen we het project gaan monitoren. Het project loopt vijf tot zeven jaar.

Heb je wel tijd hiervoor als huisarts?

Ik doe het niet in mijn eentje. We zijn nu met drie huisartsen en twee oefentherapeuten. En ik krijg hier heel veel energie van. Het moet anders met de gezondheidszorg in Nederland. Ik denk dat inzetten op leefstijl een van de oplossingen is. Nu is dit nog grotendeels liefdewerk oud papier. Maar waarschijnlijk kunnen we binnenkort met de GALA of SPUK-gelden van de gemeente in ieder geval de oefentherapeuten betalen voor hun werk.

Monique Stam spreekt op 22 maart 2024 op het 5e congres Leefstijlgeneeskunde in de spreekkamer over leefstijlverbetering in de wijk bereiken door bottum up te werken: een voorbeeld uit de praktijk. Aanmelden voor dit congres kan via deze link.