Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huidafwijkingen bij diabetes | Rubeosis (roodheid van het gelaat)

Bij patiënten die al jaren diabetes hebben, kan bij 3 tot 59 procent een rozerode verkleuring van het gezicht optreden (rubeosis faciei), incidenteel ook van de handen en voeten (afbeelding).

 

Huidafwijkingen komen het meest voor bij patiënten die al diabetes hebben, maar ze kunnen ook een symptoom van diabetes zijn, jaren voordat de diagnose wordt gesteld. Sommige huidaandoeningen zijn karakteristiek voor diabetes (diabetische voet, diabetische dermopathie, bullosis diabeticorum), maar de meeste huidaandoeningen zijn dat niet en komen alleen vaker bij deze patiënten voor. De exacte relatie tussen diabetes en de huidaandoening is vaak onduidelijk. In de tabel staat een overzicht van de huidaandoeningen.

Bij patiënten die al jaren diabetes hebben, kan bij 3 tot 59 procent een rozerode verkleuring van het gezicht optreden (rubeosis faciei), incidenteel ook van de handen en voeten (afbeelding). In het begin is er meer flushing, later persisterende roodheid. Deze afwijkingen worden wel toegeschreven aan een verminderde vaattonus of aan diabetische microangiopathie.