Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huidafwijkingen bij diabetes | Erysipelas en Erythrasma

Huidinfecties komen bij 20 tot 50 procent van de patiënten met diabetes voor. Een slechte instelling van de diabetes hangt vaak samen met infecties, maar het is soms moeilijk te bepalen of de hyperglykemie de oorzaak of het gevolg is van de infecties.

Erysipelas

Huidinfecties komen bij 20 tot 50 procent van de patiënten met diabetes voor. Een slechte instelling van de diabetes hangt vaak samen met infecties, maar het is soms moeilijk te bepalen of de hyperglykemie de oorzaak of het gevolg is van de infecties. De verhoogde gevoeligheid voor huidinfecties lijkt te berusten op vele factoren, waaronder slechte microcirculatie, afgenomen zweetsecretie waardoor een droge huid ontstaat, die op zijn beurt gemakkelijker leidt tot kloven, perifere neuropathie en een verminderde immuunrespons. Patiënten die slecht zijn ingesteld, hebben vaker op de huid gekoloniseerde Candida albicans, stafylokokken en streptokokken en neigen ook meer tot (recidiverende) huidinfecties met deze micro-organismen, zoals wondroos (erysipelas) (afbeelding).
 

Erythrasma

Erythrasma is een huidinfectie met de bacterie Corynebacterium minutissimum. Deze veroorzaakt in de lichaamsplooien, vooral in oksels en/of liezen, een symptoomloze bruine tot bruinrode verkleuring die soms aan een schimmelinfectie doet denken (afbeelding). Minder bekend is dat deze infectie ook regelmatig tussen de tenen voorkomt, waardoor de patiënt een goede behandeling wordt onthouden. De aandoening reageert snel en gunstig op lokaal erytromycine.