Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Eén keertje cocaïne, dat kan toch wel?’

Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, op Nu.nl een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Zo ook de vraag: 'Eén keertje cocaïne kan toch wel?'
11.2.2011 CN: © Driving South / Fotolia.com Cardio News / 01cn03 / 11.02.2011 4.2.2011 ÄZ: Kokain ist die gefährlichste illegale Droge fürs Herz. Folgen des Konsums: Akutes Koronarsyndrom, Myokardinfarkt, früher Tod © Driving South / fotolia.com - Bildnummer: #19218633 Ärzte Zeitung / 018a04 / 02.02.2011 Usage: Journal Inside 60__ (20200510) Usage: Online (20200723) *** Local Caption *** © Driving South / Fotolia

 

Volgens De Vaal is het nooit de hoofdvraag waarmee patiënten komen, maar het komt soms ter sprake in een consult wanneer hij vraagt naar eventueel drugsgebruik.

De Vaal merkt dat cocaïne steeds laagdrempeliger wordt: steeds meer mensen zeggen weleens een ‘puntje’ of ‘lijntje’ te ‘doen’, bijvoorbeeld op een feestje. Het idee bestaat dat één keertje geen kwaad kan.

Hartinfarct, beroerte, herseninfarct of hartritmestoornissen

Wat ze vaak niet weten is dat gezonde jonge mensen al na één keer cocaïne een hartinfarct, beroerte, herseninfarct of hartritmestoornissen kunnen krijgen. Cocaïne is een harddrug en dus verslavend. Het stimuleert het centrale zenuwstelsel en daarmee ook het hart. Daarnaast werkt het in op bepaalde stoffen in de hersenen zoals dopamine, adrenaline en serotonine. Het doet dus iets met je stemming en met je gedrag.

Mensen gebruiken cocaïne vaak om zich even wat fitter of beter te voelen. De werkzame stoffen in cocaïne geven je een euforisch gevoel, je voelt je tijdelijk supergoed. Ze onderdrukken pijn, angst en vermoeidheid. Maar daarna voel je je minder fit en slechter dan ervóór.

Het risico bestaat dat je over je eigen grenzen gaat of over die van anderen. Je hebt geen invloed op wat er precies in je hersenen gebeurt. Je kunt psychotisch worden. Ook worden mensen roekelozer van cocaïne.

Daarnaast veranderen mensen soms door cocaïne: ze gaan stiekem gebruiken, houden hun gebruik bijvoorbeeld geheim voor hun partner. Dat kan voor grote problemen zorgen binnen relaties. Bovendien raken mensen heel eenvoudig verslaafd aan cocaïne.

Al van één keer

Die verslaving is voornamelijk psychisch. Omdat het fijne effect maar kort aanhoudt, ontstaat al snel de behoefte om weer iets te nemen. Bovendien kun je een volgende keer als je je down voelt makkelijker in de verleiding komen om toch weer cocaïne te nemen om je beter te voelen. Zo ontstaat ongemerkt een verslaving.

Verschrikkelijk slecht

Cocaïne is verschrikkelijk slecht voor je lichaam en je privéleven. Je weet vaak ook niet wat voor kwaliteit het is en wat voor rotzooi er allemaal in zit. En dan hebben we het nog niet gehad over de ethische kwesties: de verwerking en distributie van cocaïne gaat gepaard met afpersing, moord en andere maffiapraktijken.

Als huisarts kun je mensen met een cocaïneverslaving eventueel doorverwijzen naar een verslavingsarts.

Bron: Nu.nl
Beeld: © Driving South / Fotolia


Tip

Wat elke professional over verslaving moet weten