Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Daling in het voorschrijven van pijnstillende medicatie tijdens coronapandemie

Tijdens de coronapandemie worden door huisartsen minder NSAID's en iets minder opioïden voorgeschreven dan in dezelfde periode in 2019. De daling begon in week 12, de week dat de scholen en kinderdagverblijven dicht gingen en iedereen werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

 

Het Nivel monitort het voorschrijven van geneesmiddelen door huisartsen tijdens de coronapandemie. Onlangs publiceerde het Nivel de vierde factsheet in deze serie; deze gaat over het voorschrijven van opioïden en NSAID’s.

Daling in voorschrijven opioïden minder groot dan in voorschrijven NSAIDs

De daling in het voorschrijven van opioïden was veel minder groot dan voor de meest voorgeschreven pijnstillers in de huisartspraktijk, de NSAID’s, zoals in de grafieken is te zien. Hieronder ziet u het totaal aantal patiënten met een opioïdevoorschrift (links) en een NSAID-voorschrift (rechts) per week in 2019 en in 2020, per 100.000 ingeschreven patiënten.

 

Bekijk alle scores – met duiding – in de factsheet van het Nivel   Voorschrijven van opioïden door de huisarts tijdens de coronapandemie >>

Over het onderzoek

Voor het vaststellen van deze cijfers maakt het Nivel gebruik van de deelnemende huisartsenpraktijken van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Bron: Nivel
Beeld: Fotolia


Tip

E-learning NSAID: een goed idee?