Over dit congres
Hevige menstruatiepijn, overgangsklachten, bekkenbodemproblemen, migraine: bijna elke vrouw krijgt in haar leven te maken met één of meerdere van dit soort ‘vrouwspecifieke aandoeningen’. Toch is hier in de gezondheidszorg te weinig aandacht voor en kennis over, blijkt uit nieuw onderzoek. En dat kost de maatschappij miljarden.
Vrouwenkwaaltjes
Te vaak worden gezondheidsklachten die gepaard gaan met dit soort aandoeningen afgedaan als “vrouwenkwaaltjes die erbij horen”, zeggen de onderzoekers. “Dit zit heel diepgeworteld bij zowel vrouwen als bij zorgverleners”.
Bij zowel patiënten als zorgverleners ontbreekt het aan kennis over vrouwspecifieke aandoeningen, de impact op de levenskwaliteit van vrouwen is ingrijpend en de maatschappelijke kosten zijn veel hoger dan tot nu toe werd aangenomen.
Genderblindheid
De genderblindheid is diepgeworteld in de gezondheidszorg. Dat leidt tot een gebrek aan kennis over gynaecologische aandoeningen, maar je ziet dit ook bij andere ziektes, zoals kanker en hart- en vaatziektes. In medisch onderzoek worden de verschillen tussen mannen en vrouwen vaak over het hoofd gezien.
Dit komt onder andere doordat de medische wetenschap uitgaat van het ‘neutrale lichaam’, oftewel biologische gelijkheid. Maar processen in vrouwen- en mannenlichamen zijn niet hetzelfde. Vanwege de bestaande maatschappelijke genderongelijkheid is het mannenlichaam de norm en het vrouwenlichaam afwijkend. Door deze blinde vlek is er nog altijd te weinig kennis over het vrouwenlichaam.
Hoog tijd om uw kennis bij te spijkeren tijdens het congres Vrouw en Gezondheid.
Programma
De overgang is een belangrijke periode in het leven van de vrouw, temeer omdat onze levensverwachting is toegenomen en het dus meer gaat om gezond oud worden als vrouw. Daarbij zijn vrouwen van deze leeftijdscategorie meer dan ooit, een belangrijk onderdeel van de arbeidsparticipatie. Tijdens dit congres komen de veranderingen die plaatsvinden op hormonaal niveau tijdens de verschillende fases van de overgang uitgebreid aan bod. We richten ons op het vergroten van uw kennis over de verscheidenheid aan klachten en de impact die de overgang kan hebben op het welzijn van de vrouw.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van dit congres?
- U kunt beschrijven welke hormonale veranderingen optreden tijdens de overgang
- U herkent het typische en ook atypische klachtenpatroon welke gepaard kan gaan bij de overgang
- U heeft meer inzicht gekregen in de impact van de overgang en de mogelijke behandelingen.
Endometriose is in het nieuws. Het zou bij wel 10% van de vrouwen voorkomen en vaak niet of te laat onderkend worden. Endometriose roept voor de huisarts nogal wat vragen op: Wanneer moet je eraan denken? Is voor de diagnose altijd een laparoscopie nodig? Hoe zeker moet je van de diagnose zijn om zelf een behandeling te starten? Wanneer verwijzen en naar wie?
In deze lezing zullen al deze vragen aan de orde komen en worden handvaten gegeven hoe te dealen met endometriose in de eerste lijn.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Denk vaker aan endometriose vooral bij ernstige dysmenorroe, ook bij adolescenten
- Continue hormoontherapie door de huisarts eventueel met pijnstilling wordt aanbevolen bij voor endometriose suggestieve klachten.
- Criteria voor verwijzing zijn: onvoldoende effect van (proef)behandeling, actuele kinderwens, cyclische klachten van darmen, urinewegen, buikwand of luchtwegen en het vermoeden van adenomyose.
Hoe verschilt migraine bij vrouwen van mannen en wat veroorzaakt de aanvallen? Waarom moet de aanpak bij vrouwen anders zijn dan bij mannen? Waarom zou ook elke huisartsenpraktijk gebruik moeten maken van een gevalideerd e-hoofdpijndagboek?
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Acute behandeling bij vrouwen: waar moet je op letten?
- Hormonale behandeling voor migraine: nuttig of niet?
- De toekomst van telemonitoring: wat kunnen we verwachten?
Deze lezing is gericht op de unieke en vaak onderbelichte aspecten van slaapstoornissen bij vrouwen, waarbij de invloed van o.a. hormonen en menstruatie, zwangerschap en menopauze wordt besproken. Deze sessie biedt kennis en tools om verschillende veel voorkomende slaapstoornissen bij vrouwen effectief te diagnosticeren en te behandelen.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Invloed van hormonen en levensfasen op slaap bij vrouwen
- Veel voorkomende slaapstoornissen bij vrouwen
- Diagnostiek en behandeling van slaapstoornissen bij vrouwen
Sprekers
Praktisch
Voor wie?
Het congres is bedoeld voor huisartsen, verpleegkundig specialisten, poh’ers en physician assistants. Ook voor functionarissen die (nog) in opleiding zijn.
Tarieven
- 399 | regulier tarief
- 319 | abonnee tarief
- 299 | vroegboek tarief
Alle tarieven zijn excl. btw. Bekijk de annuleringsvoorwaarden hier.
Arts-onderzoekers, artsen in opleiding kunnen een mail sturen naar henriette.boven@bsl.nl om te informeren naar een aangepast tarief.
Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij:
- ABAN (meer informatie) (5 punten)
- NVvPO (7 punten)
- VSR (5 punten)
- V&VN (5 punten)
Belangstelling voor andere accreditaties, vraag naar de mogelijkheden via hanneke.vanrooijen@bsl.nl
Locatie
Van der Valk
Winthontlaan 4
3526 KV Utrecht (routebeschrijving)