Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Casus: De familie wenst het verzwijgen van de stervensfase

fediverbeek
De thuiszorgdienst ontving een verzoek om zorg te verlenen aan meneer Jacobs, een oudere man met een vergevorderd stadium van kanker. De familie van meneer Jacobs, die dagelijks zorg verleende, vroeg de thuiszorgdienst om ondersteuning in de zorg voor hun vader, zonder dat hij op de hoogte was van zijn terminale toestand.

Het ethische dilemma

Binnen het team van de thuiszorg ontstond er verdeeldheid over hoe om te gaan met deze situatie. Een verzorgende, Marieke, voelde sterk dat het ethisch onaanvaardbaar was om informatie achter te houden voor de patiënt. Ze benadrukte dat eerlijkheid en openheid de kern vormen van goede zorgpraktijken. Ze geloofde dat het tegenover meneer Jacobs oneerlijk zou zijn om zijn werkelijke toestand te verbergen.

Aan de andere kant stond Nora, een andere verzorgende. Zij begreep de redenering van de familie om meneer Jacobs te beschermen tegen onnodige angst en zorgen in zijn laatste dagen. Nora geloofde dat het aan de familie was om te beslissen hoe ze wilden omgaan met het informeren van meneer Jacobs over zijn gezondheidstoestand. Ze voelde medeleven voor de situatie van de familie en de behoefte om hen te ondersteunen in hun besluit.

Het ethische dilemma raakte de kern van de professionele ethiek in de zorg. Aan de ene kant stond het principe van autonomie en eerlijkheid, waarbij patiënten het recht hebben om geïnformeerd te worden over hun toestand. Aan de andere kant werd de waarde van het respecteren van de wensen van de familie en het verminderen van lijden en stress benadrukt.

 

In gesprek met de familie

De thuiszorgdienst organiseerde een interdisciplinair overleg waarin de verschillende standpunten werden besproken. Hierbij kwamen ze tot de conclusie dat een open gesprek met de familie van meneer Jacobs essentieel was. Ze wilden begrijpen welke angsten en verwachtingen er leefden en hoe de zorg het best kon worden afgestemd op de behoeften van zowel meneer Jacobs als zijn familie.

Uiteindelijk werd besloten dat het belangrijkste was om een balans te vinden tussen respect voor de wensen van de patiënt en het begrip voor de emotionele belasting van de familie. Er werd een zorgplan opgesteld waarin de communicatie met de familie werd benadrukt, zodat samen met hen kon worden gezocht naar de meest respectvolle manier om meneer Jacobs te ondersteunen in zijn laatste levensfase. De focus lag op empathische zorg, waarin openheid en eerlijkheid werden gecombineerd met begrip voor de wensen van de familie.

 

Meer over dit onderwerp?

Bekijk het programma en de actuele startdata van het Cultuursensitieve Zorg congres. Meer informatie over dit congres >