Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Basisarts in de huisartsenpraktijk; hoe en wanneer?

Marjolein Streur-Kranenburg
Het is mogelijk om basisartsen in te zetten in de huisartsenpraktijk. Met behulp van verschillende maatregelen en supervisie kan de basisarts een eigen plek vervullen. Om kwaliteit van zorg te waarborgen, beschrijft het document Standpunt Supervisie basisarts van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder welke voorwaarden dit moet gebeuren.
Basisarts aan het werk met patient
A horizontal image of a young male doctor sitting chatting to his patient. They are in a typically British doctor's practice chatting together, while he shows his patient her test results on the digital tablet. *** Local Caption *** © SolStock / Getty Images / iStock

Supervisie is het belangrijkste punt. De basisarts beschikt nog niet over dezelfde bekwaamheden als een huisarts. De supervisie moet waarborgen dat de patiënten de huisartsgeneeskundige zorg krijgen die nodig is. Hiervoor staan in het standpunt een aantal voorwaarden beschreven waaraan moet worden voldaan. Voorbeelden hiervan zijn een vaste supervisor, regelmatige patiëntenbesprekingen, welke zorg de basisarts mag bieden. De superviserend arts blijft eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg.

Inzet basisarts tijdelijke oplossing

Het LHV adviseert in het document om de inzet van een ANIOS in de huisartsenpraktijk ongeveer een jaar te laten duren. De inzet zou dus niet structureel moeten zijn, maar tijdelijk voor gevallen van nood of overmacht. Ook kan het ingezet worden om kennis te laten maken met het vak. Na het geadviseerde jaar kan de basisarts de huisartsenopleiding instromen, of afzien van het een carrière in de huisartsenzorg.

Meer informatie

Het volledige standpunt is te vinden op de website van het LHV.