Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Karolien van den Brekel: “Werken met Positieve Gezondheid wordt steeds leuker!”

Karolien van den Brekel is één van de auteurs van het handboek Positieve Gezondheid in de huisartsenpraktijk dat per april van dit jaar verschijnt. Het boek geeft een algemene introductie op Positieve Gezondheid, stipt aan waarom men in zorg breder naar gezondheid moet gaan kijken en geeft vervolgens weer hoe je als huisarts aan de slag kunt. Karolien vertelt waarom zij dit boek schreef samen met Machteld Huber en Hans Peter Jung.

Twee stappen vooruit denken

“Het ligt in mijn aard om altijd twee stappen vooruit te denken. Als huisarts besteden we veel tijd aan het meten van bloeddruk, het voorschrijven van pillen en het behandelen van (vele chronische) patiënten. Maar hoe kunnen we al die klachten voor zijn? Ik ben jarenlang actief geweest op het gebied van preventie. Maar dat bleef een zoektocht. Veel huisartsen zien preventie als extra werk, al is de geindiceerde en zorggerelateerde preventie een kerntaak van de huisarts, velen vinden het nog lastig dit praktisch in te vullen. Wat mij hielp was niet praten over preventie, maar over gezondheid. Dat sloeg aan. Iedereen wil gezond zijn. Toen ik in 2015 kennismaakte met het gedachtegoed van Positieve Gezondheid viel alles op zijn plek. Positieve Gezondheid geeft inzicht in iemands eigen situatie, en activeert mensen tot zelfregie en veerkracht. Ziek worden kun je soms een stap voorzijn. Of als mensen ziek worden, geeft Positieve Gezondheid handvatten over hoe je daarmee om kunt gaan. Het is bij uitstek een manier om persoonsgerichte zorg te leveren, de kernwaarde van het huisartsenvak”

Fouten

Karolien ging voortvarend aan de slag met Positieve Gezondheid. “Ik had een spinnenweb in mijn spreekkamer en begon te oefenen. Natuurlijk maakte ik alle denkbare fouten. Ik vulde in voor patiënten, stuurde hen veel te veel, focuste continu op de deuk in het spinnenweb en gaf advies. En dat hoeft nu juist niet bij Positieve Gezondheid. Als huisarts moet je leren op je handen te zitten en te luisteren.”

Patiënten beter leren kennen

Inmiddels ervaart zij alle voordelen van het werken met Positieve Gezondheid. “Ik heb een betere band met mijn patiënten. Ik vertel hen vaak dat ik als huisarts kijk naar de hele mens. Mensen geven dan aan: ‘Dat wil ik ook graag!’ Ze vinden het fijn dat ik de hele persoon bekijk in plaats van enkel de klacht. Wat ikzelf prettig vind, is dat ik heel veel levensverhalen hoor, maar mijn patiënten hierdoor ook heel goed ken. En dat hoeft door gebruik van het spinnenweb van Positieve Gezondheid helemaal niet lang te duren. En toch weet ik vaak goed wie iemand is, kan ik teruggrijpen op hun levenservaringen die mogelijk leiden tot bepaalde fysieke klachten. Ik begrijp beter waarom iemand faalangst heeft of bijvoorbeeld overgewicht.”

Momenten

Nu Karolien een routiné is in het werken met Positieve Gezondheid, heeft samen met grondlegger Positieve Gezondheid Machteld Huber en huisarts en ambassadeur Positieve Gezondheid Hans Peter Jung een handboek geschreven over de toepassing van Positieve Gezondheid in de huisartsenpraktijk. “Een handboek zou mij enorm hebben geholpen. Toen ik net startte met Positieve Gezondheid, voelde ik mij vaak erg alleen in het pionieren. Het is prettig om de essentie van Positieve Gezondheid op papier te hebben, ondanks dat er niet één uniforme manier is om het toe te passen. Met dit handboek kun je laten zien dat de huisartsengeneeskunde is doorspekt met momenten om anders naar mensen te kijken.”

Vertaalslag

De vertaalslag naar de praktijk komt ook uitgebreid aan bod. “Je wordt als lezer meegenomen in het hele proces. Je kunt je verdiepen in de ontstaansgeschiedenis, maar het boek geeft ook praktische tips om aan de slag te gaan met wel twintig casussen en vele praktijkvoorbeelden. Ook leer je hoe je een team kunt enthousiasmeren en welke initiatieven er allemaal bestaan in de wijk.”

Samen doen

Inmiddels werkt Karolien met veel collega’s samen die allen Positieve Gezondheid toepassen. “Zowel binnen haar huisartsenteam als in de wijk, met fysiotherapeuten, dietisten, medewerkers op het gebied van bijvoorbeeld welzijn, jeugd, sport, ouderen en nog veel meer; er is nu een coalition of the willing. Met een team wordt het werken met Positieve Gezondheid steeds leuker. Dat is ook wat ik huisartsen wil meegeven: je hoeft het niet alleen hoeft te doen. Er is zoveel te halen in de wijk. We denken vaak: ‘ik ben de dokter en ik ga je helpen’. Dit boek leert je om samen iemand te coachen naar betere gezondheid.”

Meld u alvast aan voor de pre-order van het boek Handboek Positieve Gezondheid in de huisartspraktijk >>


BoekenTips


Lees ook

Hoe Positieve Gezondheid kan bijdragen aan gezonde leefstijl | Leefstijlgeneeskunde