“Ruim de helft van de huisartsen heeft minder energie en er zijn nauwelijks mogelijkheden om te herstellen. We moeten deze negatieve spiraal doorbreken, als we de huisartsenzorg toegankelijk willen houden”, aldus Mirjam van ’t Veld, voorzitter LHV.
Vermoeidheid en zorgen
In het onderzoek tonen huisartsen zich terecht trots op hun veerkracht en op die van hun team, maar daarnaast spreken ze vooral unaniem hun vermoeidheid en zorgen voor de toekomst uit. Ze maken zich zorgen over hun eigen welzijn en dat van hun team.
De LHV stelt dat de huisarts met zijn team aan de basis van de gezondheidszorg in ons land staat, en roept de politiek en samenwerkingspartners dan ook op om de huisarts te helpen om die basis te bewaken. Bij het omvangrijke takenpakket van huisartsen passen geen extra of nieuwe taken. Iedere patiënt heeft immers recht op voldoende tijd en zorg van zijn huisarts.
Flinke veranderingen
Het werk van huisartsen is in de afgelopen anderhalf jaar flink veranderd. Sommige veranderingen blijven en huisartsen pakken de komende maanden met name de fysieke consulten, de sociale visites en de nascholingen weer meer op. Het contact met patiënten via e-consult is een blijvertje, zo geven veel huisartsen aan.
Bron: Skipr
Beeld: © Andrzej Wilusz / stock.adobe.com
Lees ook
Ook bij huisartsen onbegrip over afwijzing alternatieven jaarverantwoording