De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vindt dat, gezien de uitzonderlijke omstandigheden en in het belang van de volksgezondheid, het te verdedigen is dat huisartsen dit wel doen.
Op dit moment moeten medewerkers vaak lang wachten op een plek bij de GGD-teststraat. Daardoor duurt het lang voordat ze weten of ze wel of niet kunnen werken. En daarom kloppen ze soms aan bij hun werkgever met de vraag of die hen kan testen.
Privacywetgeving
Werkgevers hebben wettelijk gezien een zorgplicht voor hun werknemers. Tegelijkertijd stelt privacywetgeving dat een werkgever niet zelf gezondheidstesten bij personeelsleden mag afnemen, omdat een werkgever volgens de AVG geen medische gegevens van werknemers mag verwerken.
Volksgezondheid voorop
Voor de continuïteit van de zorg en de patiëntveiligheid is het belangrijk dat zorgverleners in de huisartsenpraktijk snel weten of ze besmet zijn en of ze dus wel of niet in de huisartsenpraktijk kunnen werken. Volgens de LHV staat de volksgezondheid hier voorop.
Als de wachttijden bij de teststraten lang zijn, vindt de LHV het geoorloofd dat de huisarts zelf een coronatest bij de medewerker afneemt. Het is echter belangrijk dat dit op verzoek van de medewerker zelf gebeurt, want de medewerker mag niet onder druk staan om mee te werken.
Test- en labcapaciteit
Overigens hebben ook de huisartsen zelf te maken met de beperkte capaciteit bij testlaboratoria en GGD-teststraten. Voor het snel kunnen testen en er vervolgens naar handelen, is het belangrijk dat die labcapaciteit wordt opgeschroefd. Zodra testen en uitslagen sneller beschikbaar zijn, kunnen medewerkers in de huisartsenzorg weer via de reguliere weg van de teststraten worden getest.
Bron: Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV)
Beeld: © Microgen / stock.adobe.com