Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VVT in het acute zorgnetwerk

fediverbeek
De Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) staat vooral bekend als de sector die langdurige zorg biedt aan mensen die thuis wonen. Maar naast de reguliere thuiszorg, biedt de VVT ook acute zorgoplossingen die de lasten kunnen verlichten voor huisartspraktijken en hun patiënten.

Doordat patiënten langer thuis blijven wonen, ook met complexe aandoeningen, neemt het aantal acute zorgvragen toe. Vaak worden deze zorgvragen door de VVT zelf opgelost, zonder tussenkomst van de huisarts. Dit biedt een belangrijke ondersteuning in de eerstelijnszorg en vermindert de druk op de huisartsenpraktijken.

 

Wijkverpleging verlicht druk op huisartsen

De vergrijzing en de afname van het aantal verpleeghuisbedden verhogen de druk op de acute VVT. Tegelijkertijd worden steeds meer taken van huisartsen en ziekenhuizen overgenomen door de VVT. In Friesland en Drenthe bijvoorbeeld, worden patiënten die buiten kantooruren hulp nodig hebben met hun blaaskatheter, geholpen door een verpleegkundige in plaats van een huisarts. Dit is slechts één voorbeeld van hoe de VVT de druk op huisartsen verlicht.

Een ander initiatief vindt plaats in Leeuwarden en Heerenveen, waar wijkverpleegkundigen dankzij een zorgtas met meetapparatuur en wondverzorgingsmiddelen taken van de huisarts overnemen. Dit project laat zien hoe samenwerking tussen huisartsen en wijkverpleging kan worden versterkt. Door dergelijke initiatieven kunnen patiënten na een ziekenhuisopname sneller naar huis, wat hun herstel in een vertrouwde omgeving bevordert.

 

Herzien van de zorgvraag

Een belangrijk aspect van de VVT-aanpak is het herzien van de zorgvraag: is het echt een zorgvraag of eerder een welzijnsvraagstuk? Voorheen bezocht een wijkverpleegkundige dagelijks iemand om oogdruppels toe te dienen. Nu wordt hiervoor een druppelbril gebruikt, wat de zelfstandigheid van de patiënt vergroot. Dit soort oplossingen helpen patiënten hun zelfstandigheid te behouden en verminderen de noodzaak van dagelijkse zorgbezoeken.

Voor huisartsen biedt deze verschuiving naar meer zelfredzaamheid bij patiënten grote voordelen. Het verlaagt de druk op de praktijk en bevordert dat patiënten langer zelfstandig blijven. Wanneer er behoefte is aan sociaal contact, kunnen vrijwilligers of mantelzorgers worden ingezet. Op deze manier wordt de juiste zorg op de juiste plek geleverd door de juiste zorgverlener.

 

Samenwerking VVT en huisartsen in het acute zorgnetwerk

Binnen de VVT is advanced care planning al langere tijd een standaard werkwijze. Door vroegtijdig gesprekken te voeren over wat voor patiënten belangrijk is, kunnen onnodige behandelingen en ziekenhuisopnames worden voorkomen. Dit verhoogt de kwaliteit van leven en kan huisartsen helpen bij het maken van weloverwogen beslissingen over medische behandelingen.

Ook het aanpassen van systemen is essentieel. Momenteel kunnen triagisten op de huisartsenpost eenvoudig een huisarts naar een patiënt sturen, maar het inschakelen van een wijkverpleegkundige is vaak ingewikkeld. Dit proces moet worden vereenvoudigd om een betere samenwerking mogelijk te maken.

Ten slotte is financiering een uitdaging. Hoewel wijkverpleegkundigen met een zorgtas veel kosten besparen door te voorkomen dat een huisarts of ambulance nodig is, worden deze tassen niet gefinancierd. De financieringsstromen moeten worden aangepast aan de ontwikkelingen binnen de zorg, zodat we kostenefficiënte oplossingen kunnen blijven bieden.

Door nauwere samenwerking met de VVT kunnen huisartsen profiteren van gedeelde verantwoordelijkheden, verbeterde zorgcontinuïteit en innovatieve oplossingen die bijdragen aan de kwaliteit van leven van patiënten. Samen kunnen we de uitdagingen van de toekomst beter aanpakken en zorgen voor een geïntegreerd en efficiënt zorgnetwerk.

 

Meer over dit onderwerp?

Bekijk het programma en de actuele startdata van het congres Acute Zorg. Meer informatie over dit congres >