Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aandacht voor zorg op maat bij jongeren met diabetes | Nationale Diabetes Dag 2020

Diabetes Mellitus Type 2 komt vaker voor bij ouderen, maar ook steeds meer kinderen worden gediagnosticeerd. Om deze kinderen optimaal te behandelen is het van belang om te weten welke van de reguliere behandelmogelijkheden kunnen worden toegepast bij kinderen. Belangrijke vragen daarbij zijn: welke middelen zijn verstandig en zijn alle middelen veilig bij kinderen?
Diabetologe 8/2017, Heilberufe 5/2012 Publikationsname / Publikationsnummer / E-Tag TT.MM.JJJJ (optional) Usage: Online (20200124) *** Local Caption *** (c) Fertnig/iStock

 

Om de zorg voor kinderen en jongeren met diabetes nóg beter te laten aansluiten op hun behoefte, heeft de Nederlandse Diabetes Federatie ‘Zorg op maat voor de jeugd met diabetes’ ontwikkeld. Dit is een verdieping van de al bestaande NDF Zorgstandaard diabetes gericht op de jeugd en gaat uit van wat er al is, wat er werkt en wat er nog nodig is om de knelpunten in de praktijk te verhelpen.

NDF Kwaliteitsagenda

In de tiener- en puberleeftijd hebben veel jongeren problemen met het accepteren van hun diabetes en zijn (mede) hierdoor niet altijd therapietrouw. Voor hun ouders en zorgprofessionals is het een flinke uitdaging om het gedrag van die jongeren positief te beïnvloeden. Ook doet de jeugd vanwege hun aandoening niet altijd volwaardig mee op school of op de sportclub. Deze vaststelling en ook de roep vanuit de politiek om hier meer aandacht voor te hebben heeft de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) aangegrepen om de al bestaande NDF Zorgstandaard diabetes uit te breiden met diverse aanbevelingen. In deze uitbreiding staan drie thema’s centraal die tevens aansluiten bij de NDF Kwaliteitsagenda, onderdeel van NDF Programma Jong en diabetes.

  1. Zelfmanagement
  2. Participatie
  3. Transitie

Zelfmanagement

Jongeren willen graag zo zelfstandig mogelijk met de diabetes omgaan: op school, thuis, met vrienden en tijdens het sporten. Om deze kinderen en jongeren bij hun zelfmanagement zo goed mogelijk te ondersteunen reikt deze module diverse tools aan. Zodat de jongeren beter gehoord worden, de aanpak minder belerend is en er sprake is van gezamenlijke besluitvorming tussen de zorgverlener en de jongere. Ook worden tips gegeven hoe in de spreekkamer minder belemmeringen ontstaan om gevoelige thema’s te bespreken, zoals het gebruik van alcohol en uitgaan.

Zorg op maat

Bij ‘Zorg op maat voor de jeugd met diabetes’ wordt daarnaast aandacht besteed aan de voorwaarden waaraan de zorg voor kinderen en jongeren moet voldoen, zodat zij net als ieder ander kind kunnen meedoen op school, bij de sportclub en bij een bijbaantje. Iedere jongere, onafhankelijk van zijn of haar diabetes, moet kunnen participeren in de samenleving, is het uitgangspunt.

Transitie van kinderarts naar internist

Een belangrijk onderdeel de transitie van kinderarts naar internist. In de praktijk blijkt de overstap voor 18-jarigen naar de volwassen diabeteszorg zo groot dat ze vaak wegblijven bij medische controles of langer bij de kinderarts onder behandeling blijven. De module biedt diverse aanbevelingen om te zorgen dat de overgang naar de volwassen zorg soepeler verloopt.

Zorg op maat voor de jeugd met diabetes

Op de Nationale Diabetes Dag 2020, die op vrijdag 17 april wordt gehouden, zal het onderwerp ‘Zorg op maat voor de jeugd met diabetes’ in twee sessies worden belicht: Kinderen in hun kracht en DM Type 2 bij kinderen: welke middelen wel en niet?

Nationale Diabetes Dag 2020 | 17 april in Nieuwegein

Meld u aan voor de Nationale Diabetes Dag 2020 >>

 

Tekst: Nederlandse Diabetes Federatie
Beeld: (c) Fertnig/iStock


Tips

Boeken

 

E-learning Voedingsadvisering bij mensen met diabetes type 2