Het gaat om vaccins die goed verpakt en gekoeld op voorraad liggen in Oss. Andere bestelde vaccins die Nederland niet meer nodig heeft gaan bij voorkeur direct vanaf de fabrikant naar Covax, waar de vaccins inclusief benodigde toebehoren eerlijk over de wereld worden verdeeld. Al eerder werd bekend dat Nederland doneert aan Suriname, Kaapverdië en Indonesië.
Overgebleven vaccins huisartsen
Huisartsen die alle tweede prikken hebben gezet en nog vaccins over hebben, kunnen dit melden bij de RIVM-vaccinmakelaar. Waar mogelijk worden ze in Nederland ingezet voor naleveringen aan uitvoerders die nog met AstraZeneca vaccineren. Overgebleven open flacons of vaccins die over de houdbaarheidsdatum zijn, moeten wettelijk worden vernietigd volgens de gebruikelijke en in de bestaande richtlijn beschreven procedures. De verwachting is dat dit een beperkte hoeveelheid zal zijn.
Twintig miljoen vaccins voor Covax
Vanwege veiligheids- en kwaliteitsredenen wil Covax alleen vaccins direct van de fabrikant ontvangen. De Nederlandse regering verwacht einde dit jaar twintig miljoen vaccins aan Covax te hebben gedoneerd. Momenteel heeft Nederland via Zweden al een half miljoen vaccins aan Covax gedoneerd. Eerder doneerde Nederland bilateraal aan Suriname en Kaapverdië en werden er vaccins toegezegd aan Indonesië. De donaties helpen bij de wereldwijde bestrijding van het coronavirus.
Ook heeft Ierland vaccins van Nederland overgenomen, om de Delta-variant in Ierland te dammen.
Voorraad bij de huisartsen
De reeds aangebroken voorraad bij de huisartsen ligt, is volgens de Rijksoverheid niet inzetbaar voor donatie omdat het transporteren van medicijnen aan strenge voorwaarden moet voldoen, zoals continue stabiele koeling. Dit om de werkzaamheid van medicijnen te bewaken. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet hierop toe. Mensen in landen waaraan Nederland doneert mogen niet het risico lopen onnodig ziek te worden van vaccins of onterecht denken dat ze beschermd zijn tegen Covid-19. Fabrikanten willen weten waar hun vaccins exact zijn om eventuele bijwerkingen te kunnen bijhouden.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het RIVM zorgen ervoor dat de vaccins volgens reguliere en gecontroleerde lijnen naar de diverse landen worden verscheept.
Bron: Rijksoverheid
Beeld: © Константин Чимбай / stock.adobe.com
Gerelateerd | Vaccin-actie huisarts Jan Peter Feenstra
Huisarts Jan Peter Feenstra heeft, na een noodoproep van een collega-arts uit Namibië, samen met een collega-huisarts uit Leiden gestreden om vaccins en ander materiaal te schenken aan Namibië, dat kampt met een corona-uitbraak die snel in hevigheid toeneemt. Het land heeft zelf (veel te) weinig vaccins. Namibië stond eerst niet op de Covax-lijst, maar is inmiddels toegevoegd.
Bron: Leidsch Dagblad / Rijksoverheid