De antistoffen in de moedermelk waren bovendien nog aanwezig nadat de melk werd opgewarmd. Dat is volgens de onderzoekers belangrijk, omdat de moedermelk pas na het opwarmen (pasteuriseren) bruikbaar is voor anderen.
Hoopvol
Er is nog verder onderzoek nodig om uit te zoeken of de moedermelk bruikbaar is om COVID-19-infecties te voorkomen, bijvoorbeeld bij kwetsbare groepen zoals ouderen. Hans van Goudoever, hoofd van het Emma Kinderziekenhuis, is hoopvol: “We denken dat na het drinken van de melk de antistoffen zich aan de oppervlakte van onze slijmvliezen hechten. Daar vallen zij de virusdeeltjes al aan voordat ze het lichaam binnendringen.”
1.000 vrouwen
Het Emma Kinderziekenhuis is nu bezig om duizend vrouwen te werven om moedermelk te doneren. De onderzoekers willen daarmee bepalen welk percentage van de melk antistoffen bevat. Vrouwen die niet zijn besmet of niet weten dat ze besmet zijn geraakt, kunnen zich ook aanmelden. “Ook vrouwen die ongemerkt met corona besmet zijn geweest, hebben misschien antistoffen aangemaakt die in de melk te vinden zijn.”
Het onderzoek is een samenwerking met de Nederlandse Moedermelkbank, de afdeling Experimentele Virologie, Wageningen Research & Development, Universiteit van Utrecht, Sanquin en Viroclinics.
Bron: persbericht Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC
Beeld: © Poj / stock.adobe.com