Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe richtlijn Lichen Sclerosus

Begin maart is de nieuwe NVDV-richtlijn Lichen Sclerosus verschenen. Lichen sclerosus is een veelvoorkomende chronische inflammatoire huidaandoening, waarbij de huid langzaam zijn elasticiteit verliest, waardoor deze vast en strak aanvoelt en wit van kleur wordt.

 

De grootste groep wordt waarschijnlijk gevormd door postmenopauzale vrouwen, maar betrouwbare prevalentiecijfers voor beide geslachten ontbreken. En in principe kan lichen sclerosus op alle leeftijden voorkomen.

In de nieuwe richtlijn is een hoofdstuk opgenomen over kinderen met LS. Uit onderzoek van Patrizi et al1 blijkt dat uitstel van de diagnose en van de behandeling van lichen sclerosus op de kinderleeftijd geen invloed heeft op hoe lichen sclerosus zich uiteindelijk ontwikkelt. Bij kinderen is de prognose beter dan bij volwassenen; bij kinderen is maligne ontaarding niet beschreven. Spontane genezing is mogelijk, maar vaak houden de klachten aan tot na de puberteit.

Naar de Richtlijn Lichen Sclerosus

Literatuur

  1. Patrizi A, Gurioli C, Medri M, Neri I. Childhood Lichen Sclerosus: A long-term follow-up. Ped Derm 2010;27(1):101-103.
  2. Lichen Sclerosus Richtlijn 2021, NVDV

Bron: NVDV
Beeld: Fotolia


Gerelateerd

Huidafwijkingen bij diabetes | Lichen planus (oraal)

Recente richtlijn biedt praktische tips voor detectie en aanpak van decubitus