Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handboek moet e-consult bij huisartsen stimuleren

Mark van Dorresteijn
Lorem ipsum dolar sit amet.
Het handboek 'E-consult, hoe regelen we dat?' van LHV, NHG en Nictiz moet het tegenvallende aantal digitale consulten bij de huisarts een boost geven. Het handboek is aangeboden aan Erik Gerritsen, secretaris-generaal van VWS en voorzitter van het Informatieberaad Zorg.

De digitalisering van de zorg, waaronder de huisartsenzorg, is volop in ontwikkeling, aldus de samenstellers van het het handboek. Toch blijft het gebruik van het e-consult achter.

Onbekendheid met e-consult speelt daarbij een belangrijke rol, blijkt onder meer uit de eHealth-monitor 2017. Patiënten weten vaak niet welke digitale mogelijkheden er bij hun huisartsenpraktijk zijn, aldus de initiatiefnemers. Huisartsen ontberen bovendien de tijd en soms ook de kennis om patiënten op de mogelijkheden te wijzen.

Onbekendheid met tarieven

Het handboek speelt hierop in. Het bevat onder meer informatie over declaratiemogelijkheden en adviezen voor de toepassing en opschaling van het e-consult. Ook is er een communicatietoolkit in opgenomen waarmee huisartsen het digitale consult onder de aandacht van patiënten kunnen brengen.