In totaal heeft Nederland 11,7 miljoen doses AstraZeneca besteld. Maar omdat niet iedereen van 60- tot 64-plus het AstraZeneca-vaccin heeft gehaald en sommigen een ander vaccin kozen voor de tweede prik, is er een enorme voorraad met ongebruikte AstraZenica-vaccins ontstaan. De schatting is dat elke huisartspraktijk in Nederland wel iets over heeft.
Regeltjes
“Het is niet zozeer dat het RIVM heeft gezegd dat een transport naar Afrika of Zuidoost-Azië ingewikkeld is, maar het komt door de regels. Deze regels houden in dat als er één keer een medicament is uitgegeven, bijvoorbeeld aan een huisarts, je dat medicament niet meer mag terugnemen. En een vaccin valt daar dus ook onder. En volgens Levi slaat dit nergens op, laat hij weten aan WNL Op Zaterdag, NPO Radio 1.
Hij maakt zich vooral boos over het feit dat er geen bestuur opstaat met de mededeling dat in dit geval de regels ‘overtreden’ mogen worden. Volgens Levi zijn die vaccins in topvorm bewaard en de huisartsen hebben erin geïnvesteerd. Waarom zijn er dan geen dappere bewindslieden?
Artsen zoeken actief de media op
Op de vraag of de huisartsen die de AstraZeneca-vaccins kosten wat kost naar arme landen willen sturen, niet wat extra steun van Levi kunnen gebruiken, reageert de arts: “Ik denk dat ze er op dit moment voldoende aan doen. Er zitten artsen bij die actief de media opzoeken. Als ze mijn hulp nodig hebben dan zal ik ze zeker verder helpen.”
Levi geeft bovendien ook te kennen dat er geen gesprekken met hem worden gevoerd over een mogelijk ministerschap. Hij is volgens eigen zeggen al jaren lid van de PvdA, maar er worden voor zover hij weet (nog) geen gesprekken gevoerd. Volgens hem is het daar ook nog veel te vroeg voor. “Maak de boel maar eens op orde.”
Beluister het interview met Marcel Levi op WNL >>
Bron: WNL op zaterdag 24 juli 2021
Beeld: Fotolia
Gerelateerd
Nederland doneert voorraad AstraZeneca-vaccins aan landen in nood