Over dit congres
We leven steeds langer – langer in gezondheid, maar ook langer met chronische ziekten en beperkingen. Het huidige beleid is erop gericht dat ouderen zolang mogelijk in hun eigen woonomgeving kunnen blijven wonen, ook als zij kwetsbaar worden. Dit betekent dat de eerste lijn goed uitgerust moet zijn om relatief gezonde ouderen en patiënten met matige tot ernstige ziektelast goed te behandelen en te begeleiden. Tijdens dit congres krijgt u hiervoor praktische handvatten, met veel aandacht voor casuïstiek.
Na dit congres heb je geleerd:
- Hoe samenwerking in de eerste lijn functioneert bij ouderen met complexe problematiek door middel van vroegsignalering en screening;
- Wat doet u bij slaapproblemen?
- Welke risicofactoren en klachtenpresentatie zijn er bij stemmings- en angststoornissen?
- Het belang van vergeetachtigheid serieus te nemen;
- Ken de regels over onvrijwillige zorg;
- Hoe organiseert u een medicatiereview samen met de apotheker om de polyfarmacie van uw patiënten beter in beeld te hebben;
- Een plan van aanpak om toekomstige zorg tussen mensen, hun naasten en zorgverleners te regelen;
- Aanpak van gedragsproblemen bij ouderen aan door uit te gaan van hun persoonlijkheid;
- Door middel van leefstijl kwetsbare ouderen met voedingsproblemen en spierzwakte weer op krachten te helpen.
Doe waardevolle kennis op
Het congres richt zich op huisartsen en praktijkondersteuners die zich bezighouden met ouderenzorg. Ook specialisten ouderengeneeskunde en verpleegkundig specialisten zijn van harte welkom. Meld u vandaag nog aan.
Programma
We leven steeds langer. In gezondheid, maar ook met chronische ziekten en beperkingen. Het huidige beleid is erop gericht dat ouderen zolang mogelijk in hun eigen woonomgeving blijven wonen, ook als zij kwetsbaar worden. Dit geeft het belang aan van eerstelijnsgeneeskunde die voldoende is uitgerust om ouderen met matige tot ernstige ziektelast goed te behandelen en te begeleiden. Zorg voor de (kwetsbare) oudere vraagt om multidisciplinaire samenwerking, waarbij laagdrempelige consultatiemogelijkheden helpend kunnen zijn.
Maar, hoe organiseer je die zorg? Waar moet je als huisarts allemaal aan denken? Hoe orden je de gesignaleerde problematiek en hoe zorg je ervoor, dat afgesproken behandeling wordt opgevolgd en geëvalueerd?
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Ben ik op de hoogte van de (toekomstige) uitdagingen binnen de ouderenzorg;
- Weet ik hoe ik de oudere goed in kaart breng en een individueel zorgplan kan opstellen;
- Ken ik mijn team binnen de ouderenzorg, zowel binnen het sociaal domein als de eerste lijn;
- Ben ik op de hoogte van het belang van een goede samenwerking met de tweede lijn.
Slapen is van alle leeftijden en op iedere leeftijd verandert de slaap. Tijdens deze lezing wordt ingegaan op de veranderingen van de slaap bij het ouder worden en welke stappen ondernomen kunnen worden om op niet-medicamenteuze wijze eventuele slaapproblemen aan te pakken. Merijn van de Laar is gepromoveerd slaapwetenschapper en adjunct-hoofd aan de huisartsopleiding in Maastricht.
Stemming- en angstklachten komen veel voor, ook bij ouderen. Er zijn een uitgebreide NHG richtlijn Angst en Depressie. Maar: wat is er anders in de presentatie van deze klachten bij ouderen? Wat zijn aandachtspunten in de diagnostiek en behandeling? Hoe sneller ouderen met klachten herkend worden en interventie gestart wordt, hoe beter de prognose. Tijdens deze lezing worden handvatten gegeven voor de signalering, diagnostiek en behandeling van ouderen met depressieve en angstklachten in de 1e lijn. Daarnaast wordt er stil gestaan bij het zorgnetwerk rond ouderen met deze klachten en samenwerking met de 2e lijn.
Wat heeft u geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Symptomen van depressie en/of angst worden herkend bij ouderen.
- Aandachtspunten in de diagnostiek en behandeling van depressie en/of angst bij ouderen zijn bekend.
- Er zijn suggesties gedeeld over het zorgnetwerk rond ouderen met depressie en/of angst.
Dementie is een klinische diagnose en kan dus vaak in de eerstelijn zonder aanvullend onderzoek gesteld worden. De NHG-standaard stimuleert dat ook. In de dagelijkse praktijk is dat echter niet zo gemakkelijk. Wat moet je nog meer doen dan een MMSE? Als ik geen scan maak, doe ik de patiënt dan niet tekort? In deze lezing krijgt u concrete inhoudelijke en logistieke handvatten om een diagnose dementie te stellen in de eerstelijn beter aan te durven.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Dementie is een klinische diagnose en kan dus ECHT in de eerstelijn gesteld worden zonder aanvullend onderzoek
- Dementie herkennen en diagnosticeren heeft veel voordelen, ook voor patiënt en mantelzorger
- Tijdige diagnostiek is belangrijker dan vroege
Verdiepingssessies
Als zorgprofessional in de eerste lijn krijgt u waarschijnlijk in toenemende mate te maken met de Wet verplichte ggz en de Wet zorg en dwang, zeker als u veel met ouderen werkt. Soms krijgt u misschien de vraag of u een verklaring kunt geven of een bijdrage kunt leveren aan de uitvoering van onvrijwillige zorg. Of u vraagt zich af of uw cliënt wellicht verplichte of onvrijwillige zorg nodig heeft. Maar wanneer is welke wet van toepassing? Wat moet u hierover weten? Wat kunt u als zorgprofessional in de eerste lijn wel en niet hierin betekenen? En hoe kunt u hierin samenwerken met andere zorgprofessionals? Aan de hand van een casus gaan we nader in op deze en andere vragen.
Vragen of casuïstiek kunnen tot drie weken voor het congres worden ingediend. Deze zullen dan zoveel mogelijk in de presentatie worden verwerkt. Als u een casus wil indienen graag mailen naar henriette.boven@bsl.nl
Het belangrijkste doel van de lezing is; handvatten krijgen hoe om te gaan met de geriatrische patiënt met polyfarmacie? Hier komen facetten langs als; opfrissen van farmacokinetiek bij veroudering en een voorbeeld van een medicatiebeoordeling.
We sluiten af met een visie hoe dit probleem ons inziens in de toekomst aangepakt kan worden.
Wat heeft u geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Veranderde farmacokinetiek bij veroudering
- Medicatiebeoordeling van polyfarmacie bij de geriatrische patiënt
- Toekomstvisie om deze problematiek aan te pakken
Hugo van der Kuy, ziekenhuisapotheker, klinisch farmacoloog en afdelingshoofd ziekenhuisapotheek & Roos Sablerolles, aios klinische geriatrie en klinische farmacologie, Erasmus MC
Pro Actieve Zorgplanning houdt in dat mensen nadenken over zorg en behandelingen die ze in de toekomst wel of niet willen ontvangen EN dat bespreken met hun arts en familie EN deze wensen en voorkeuren vastleggen EN zo nodig ook weer kunnen herzien.
Pro Actieve Zorgplanning helpt artsen vervolgens om de juiste beslissingen te nemen en keuzes te maken die aansluiten bij de wensen van de individuele patiënt.
Hoe pak je als huisarts zo’n Pro Actief Zorggesprek aan en wat levert het uiteindelijk op?
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Pro Actieve zorgplanning is meer dan een niet reanimeren afspraak
- Wanneer en hoe start je een gesprek over Pro Actieve Zorgplanning
- Hoe leg je deze wensen en voorkeuren vast en hoe communiceer je deze met andere zorgverleners?
Complex gedrag is veelal contextueel bepaald waarbij persoonlijkheidskenmerken een onmisbare rol spelen bij het in stand houden of zelf verergeren van complex gedrag. In deze workshop maakt u aan de hand van casuïstiek kennis met een methodiek (CoMBI) die handvatten kan geven voor het zorgteam bij complex gedrag bij mensen met cognitieve stoornissen en/of ernstige psychiatrische aandoeningen door uit te gaan van onderliggende persoonlijkheidskenmerken.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Inzicht in de onderliggende persoonlijkheidskenmerken bij complex gedrag
- Kennis van een gepersonaliseerde mediatieve methode (CoMBI) voor het zorgteam
- Vaardigheid oefenen met CoMBI a.d.h.v. casuïstiek
Na een korte inleiding wordt aan de hand van casuïstiek naar voren gebracht wat de signalen van ondervoeding of vochttekort zijn, hoe de diagnostiek uitgediept kan worden en wat er in samenwerking tussen cliënt, (para)medici en mantel- en professionele zorg gedaan kan worden om tot een praktisch haalbaar zorgplan te komen.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Signalen ondervoeding/dehydratie oppikken
- Welke metingen te doen om probleem in kaart te brengen
- Wie, wat en hoe in behandelplan te zetten
Sprekers
Janneke de Wal
Esther van Elswijk
Hugo van der Kuy
Praktisch
Voor wie?
Het congres is primair bedoeld voor huisartsen, praktijkondersteuners, verpleegkundig specialisten, basisartsen, kaderartsen, verpleeghuisartsen en specialisten ouderengeneeskunde. Ook voor geriaters en phycisian assistants is er waardevolle kennis op het congres.
Accreditatie
Accreditatie is voor 5 punten toegekend door:
- NVvPO
- VSR
- V&VN
En op dit moment nog in aangevraag bij:
- ABAN
- ABC1
Heeft u een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging? Mail dan uw verzoek naar matthijs.kievit@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse uw verzoek in overweging nemen.