Na goedkeuring van de EMA hebben de huisartsen de vaccinaties met AstaZeneca onmiddellijk hervat. Volgens Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), zien veel ouderen het belang van vaccinatie in. Ze weten dat er weinig alternatieven zijn en de vertrouwensband die veel ouderen hebben met de huisarts trekt ze uiteindelijk over de streep. Kalsbeek: “Huisartsen krijgen veel vragen over vaccinatie en vaccins, maar in de praktijk blijkt toch iedereen gewoon de prik te komen halen.”
Toch lijkt die goedkeuring van de EMA op zichzelf niet genoeg om alle twijfel weg te nemen, met name door de ongekend korte ontwikkelfase van het vaccin. Ook de vrees voor bijwerkingen op de langere termijn speelt bij veel mensen een rol. Hoewel een verband tussen het AstraZeneca-vaccin en trombose niet is aangetoond, zorgde de tijdelijke opschorting van de toediening van het vaccin voor de nodige onrust.
Voorlichtingscampagne
Uit onderzoek naar het effect van de voorlichtingscampagne, die het ministerie zelf heeft laten uitvoeren, blijkt dat het percentage mensen dat veel vertrouwen heeft in de werking van het vaccin te zijn gedaald van 60 naar 50 procent. De GGD GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) laat aan BNR weten dat door de prikstop 43.000 vaccinaties moesten worden ingehaald. Inmiddels is begonnen aan de inhaalslag.
Verslaggever Martijn de Rijk inventariseert in de Rai, dé plek in Amsterdam waar het zorgpersoneel met het AstraZeneca-vaccin wordt ingeënt, in hoeverre de vragen over de risico’s van het vaccin ook daar leven. In de BNR-podcast Vraag het Gommers besteden intensivist Diederik Gommers en redacteur Kees Dorresteijn aandacht aan de effecten van het AstraZenecavaccin op met name oudere mensen.
Bron: BNR
Beeld: © Ridofranz / Getty Images / iStock
Lees ook
Huisartsen zien angst bij 60-plussers voor vaccin AstraZeneca