Bijna 1 op de 4 mensen met COPD (24%) en meer dan 1 op de 3 mensen met astma (36%) wijkt af van het medicatievoorschrift van de arts. Uit het onderzoek blijkt ook dat meer dan de helft van de bevraagde astmapatiënten (56%) en bijna de helft van de mensen met COPD (45%) behoefte heeft aan extra hulp bij het omgaan met medicijnen. Deze extra hulp kan bestaan uit extra controle, uitleg over bijwerkingen, ademhalingsoefeningen en wat te doen bij verergering van de klachten.
Ook is het opvallend dat een kwart tot een derde van de mensen met astma aangeeft dat zij onvoldoende kunnen meebeslissen over de behandeling. Bij COPD patiënten is dit zelfs 40%. Mensen die het gevoel hebben niet mee te kunnen beslissen zijn ook minder therapietrouw,
Bewustwording
Voor zorgverleners valt nog veel winst te behalen in het bevorderen van therapietrouw. Niet alleen gezondheidswinst, maar ook qua (kosten)effectiviteit door betere voorlichting, controles en ondersteuning. Om zorgverleners, maar ook beleidsmakers, zorgverzekeraars en longpatiënten zelf, hiervan bewust te maken heeft het NIVEL in opdracht van het Longfonds twee factsheets over medicatiegebruik bij astma en COPD ontwikkeld.
De factsheets zijn gebaseerd op gegevens die in juli 2017 door het NIVEL zijn verzameld onder mensen met een medische diagnose astma of COPD die lid zijn van het Nationaal Panel Chronisch Zieken en Gehandicapten (NPCG).
Factsheet therapietrouw bij astma
Factsheet therapietrouw bij COPD
Bron: ZorgKrant
Beeld: Fotolia
Gerelateerd
Signaleren van beroepslongziekten
Weet u welke vragen u kunt stellen om werkgerelateerde oorzaken van longziekten te signaleren? Welke bevindingen kunnen duiden op een beroepsgerelateerde aandoening en welke verwijsmogelijkheden er zijn? Alles komt aan bod in de (gratis) geaccrediteerde e-learning (2 punten, ABC1) Signaleren van beroepslongziekten >>