Over dit congres
We leven steeds langer – langer in gezondheid, maar ook langer met chronische ziekten en beperkingen. Het huidige beleid is erop gericht dat ouderen zolang mogelijk in hun eigen woonomgeving kunnen blijven wonen, ook als zij kwetsbaar worden. Dit betekent dat de eerste lijn goed uitgerust moet zijn om relatief gezonde ouderen en patiënten met matige tot ernstige ziektelast goed te behandelen en te begeleiden.
Goede zorg voor ouderen is belangrijk en in de meeste huisartsenpraktijken een groeiend onderdeel van het werk. Patiënten kunnen variëren van vitale ouderen die alleen basiszorg nodig hebben, tot zeer kwetsbare, dementerende, of terminale ouderen met een complexe zorgvraag.
Tijdens dit congres krijgt u hiervoor praktische handvatten, met veel aandacht voor casuïstiek.
Doe waardevolle kennis op
Het congres richt zich op huisartsen en praktijkondersteuners die zich bezighouden met ouderenzorg. Ook specialisten ouderengeneeskunde en verpleegkundig specialisten zijn van harte welkom. Meld u vandaag nog aan.
Programma
We leven steeds langer. In gezondheid, maar ook met chronische ziekten en beperkingen. Het huidige beleid is erop gericht dat ouderen zolang mogelijk in hun eigen woonomgeving blijven wonen, ook als zij kwetsbaar worden. Dit geeft het belang aan van eerstelijnsgeneeskunde die voldoende is uitgerust om ouderen met matige tot ernstige ziektelast goed te behandelen en te begeleiden. Zorg voor de (kwetsbare) oudere vraagt om multidisciplinaire samenwerking, waarbij laagdrempelige consultatiemogelijkheden helpend kunnen zijn.
Maar, hoe organiseer je die zorg? Waar moet je als huisarts allemaal aan denken? Hoe orden je de gesignaleerde problematiek en hoe zorg je ervoor, dat afgesproken behandeling wordt opgevolgd en geëvalueerd?
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Ben ik op de hoogte van de (toekomstige) uitdagingen binnen de ouderenzorg;
- Weet ik hoe ik de oudere goed in kaart breng en een individueel zorgplan kan opstellen;
- Ken ik mijn team binnen de ouderenzorg, zowel binnen het sociaal domein als de eerste lijn;
- Ben ik op de hoogte van het belang van een goede samenwerking met de tweede lijn.
In dit blok gaan we in op diverse praktijkvoorbeelden vanuit heel Nederland hoe goede netwerkzorg georganiseerd is.
Ondanks uitdagingen van het ouder worden, zowel sociaal, lichamelijk als emotioneel, kijken we met Positieve Gezondheid naar wat er wel kan, wat voor mensen belangrijk is, wat veerkracht geeft. Positieve Gezondheid is inzetbaar vanuit de huisartspraktijk, maar zeker ook in samenwerking met andere wijkpartners, verpleegkundigen, paramedici, en vele anderen.
Velen van u kennen vast het concept Positieve Gezondheid. We nemen u in deze presentatie mee naar casuistiek, praktische voorbeelden hoe in te zetten, in de chronische zorg , maar zeker ook over hoe mensen willen wonen/leven als ze ouder worden. Ook is PG goed te gebruiken voor gesprekken over proactieve zorgplanning, palliatieve-terminale zorg en om de wensen voor de laatste levensfase te bespreken. U gaat huiswaarts met praktische handvatten en inspiratie over wat u zelf kan doen met Positieve Gezondheid.
Slapen is van alle leeftijden en op iedere leeftijd verandert de slaap. Tijdens deze lezing wordt ingegaan op de veranderingen van de slaap bij het ouder worden en welke stappen ondernomen kunnen worden om op niet-medicamenteuze wijze eventuele slaapproblemen aan te pakken. Merijn van de Laar is gepromoveerd slaapwetenschapper en adjunct-hoofd aan de huisartsopleiding in Maastricht.
Verdiepingssessies
Ongeveer 15% van alle ouderen van 60 jaar en ouder ontwikkelt een angststoornis of een depressie. Er zijn problemen met de herkenning vanwege een andere presentatie bij ouderen in vergelijking met volwassenen. Adequate herkenning is juist van belang, omdat ouderen net zo goed te behandelen zijn als volwassenen, zowel met psychotherapie als farmacotherapie.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Herkennen van angst en depressie bij ouderen
- Wanneer moet je alert zijn op andere onderliggende oorzaken, zoals somatiek of cognitie.
- Welke behandeling passend is bij ouderen, zowel psychotherapie als farmacotherapie.
Hoe herkent u dementie en welke rol speelt de eerste lijn hierin? In deze interactieve workshop krijgt u praktische handvatten rondom de diagnostiek van dementie. Ook staan we wil stil bij zorgmijding rondom diagnostiek en multidisciplinair samenwerken. Aan de hand van casuïstiek uit de praktijk bespreken we gezamenlijke uitdagingen en oplossingen. Ontdek hoe samenwerking met andere zorgprofessionals rondom dementie niet alleen de patiënt, maar ook uw praktijkvoering versterkt.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Hoe u dementie in een vroeg stadium kunt signaleren en de juiste diagnostische stappen zet in de eerste lijn.
- Hoe u omgaat met zorgmijding en mantelzorgers effectief betrekt in het diagnostische en zorgtraject.
- Hoe multidisciplinaire samenwerking de zorgkwaliteit verbetert rondom patiënten met dementie.
De meeste mensen willen het liefst thuis, in vertrouwde omgeving overlijden. Hoe kan jij bijdragen aan een goed verloop van de palliatieve fase thuis? Hoe ga je om met de logistieke, medisch inhoudelijke en emotionele uitdagingen die daarbij komen kijken? Aan de hand van een complexe casus gaan we in gesprek.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Hoe je kunt handelen bij complexe symptoombestrijding en complexe thuissituaties
- Hoe je in de palliatieve fase zo goed mogelijk kunt samenwerken met andere hulpverleners
- Hoe je continuïteit van zorg kunt bieden en tegelijkertijd je eigen grenzen kunt bewaken
Als zorgprofessional in de eerste lijn krijgt u waarschijnlijk in toenemende mate te maken met de Wet verplichte ggz en de Wet zorg en dwang, zeker als u veel met ouderen werkt. Soms krijgt u misschien de vraag of u een verklaring kunt geven of kunt bijdragen aan de uitvoering van onvrijwillige zorg. Of u vraagt zich af of uw cliënt wellicht verplichte of onvrijwillige zorg nodig heeft. Maar wanneer is welke wet van toepassing? Wat moet u hierover weten? Wat kunt u als zorgprofessional in de eerste lijn wel en niet hierin betekenen? En hoe kunt u hierin samenwerken met andere zorgprofessionals? Aan de hand van casuïstiek gaan we nader in op deze en andere vragen.
Vragen of casuïstiek kunnen tot drie weken voor het congres worden ingediend. Deze zullen dan zoveel mogelijk in de presentatie worden verwerkt. Als u een casus wilt indienen graag mailen naar henriette.boven@bsl.nl
Sprekers
Karolien van den Brekel
Dr. Merijn van de Laar
Praktisch
Voor wie?
Het congres is primair bedoeld voor huisartsen, praktijkondersteuners, verpleegkundig specialisten, basisartsen, kaderartsen, verpleeghuisartsen en specialisten ouderengeneeskunde. Ook voor geriaters en phycisian assistants is er waardevolle kennis op het congres.
Tarieven
- 399 | regulier tarief
- 319 | abonnee tarief
- 299 | vroegboek tarief
- 199 | (H)Aios tarief (max 10)
Alle tarieven zijn excl. btw. Bekijk de annuleringsvoorwaarden hier.
Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij:
- ABAN
- NVvPO
- VSR
- V&VN
Heeft u een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging? Mail dan uw verzoek naar matthijs.kievit@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse uw verzoek in overweging nemen.
Locatie
Van der Valk Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal