Els Olde Bijvank

Cardioloog, Haaglanden MC

Na mijn specialisatie tot cardioloog te hebben afgerond in 2006 in Leiden, heb ik mij verdiept in hart- en vaatziekten bij vrouwen, omdat er veel niet duidelijk was over mogelijke verschillen en behandelingen. Dit in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Cardiologie, waar ik enkele jaren voorzitter was van de werkgroep gender. Inmiddels is er meer bekend en lopen er vele onderzoeken.

In HMC ben ik algemeen cardioloog met als aandachtsgebieden hart- en vaatziekten bij vrouwen, beeldvorming, hartrevalidatie en cardio-oncologie. Dit laatste betekent, dat ik in samenwerking met de oncologen kijk welke patiënten risico lopen op acute of lange termijn hartschade door de chemotherapie. Hiermee willen we schade aan het hart voorkomen en indien nodig behandelen.

Cardiologie is een dynamisch vak met veel acute problemen en gelukkig kunnen we veel acute hartaandoeningen goed behandelen. Maar ook voordat er echt iets is aan de hand is, en in de periode erna, kan ik als cardioloog iets doen. Hart- en vaatziekten zijn veelal chronische ziekten. Door medicatie, maar ook door aandacht te besteden aan leefstijl en goede preventie houden we uw hart en vaten gezond!