Met bekendmaking van het BIG-nummer wordt beoogd de vindbaarheid van een BIG-geregistreerde in het BIG-register voor patiënten en cliënten te verbeteren. Totdat het nieuwe besluit in werking treedt, handhaaft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd niet op de huidige, te wijzigingen verplichting het BIG-nummer te vermelden.
Minister Bruins heeft de afgelopen maanden overleg gehad met beroeps- en brancheorganisaties, Zorgverzekeraars Nederland en de Patiëntenfederatie Nederland, over hoe het communiceren van het BIG-nummer er in de praktijk uit moet komen te zien.
Het overleg heeft geleid tot aangepaste uitwerking van de regelgeving. Een ontwerpbesluit van minister Bruins over het zichtbaar voeren van het BIG-nummer door zorgverleners, is op dit moment in internetconsultatie. Dit betekent dat iedereen die wil meedenken over het voorstel, hierop kan reageren.
Voorstel
In het aangepaste voorstel staat nu dat zorgverleners patiënten over hun BIG-nummer moeten informeren wanneer zij daar om vragen en dat zij het nummer moeten vermelden bij het gebruik van hun naam op hun website (of website van werkgever), in de e-mail ondertekening van e-mailberichten die beroepsmatig worden verzonden en in wachtruimten als hun naam daar wordt weergegeven.
Het voorstel van minister Bruins om zorgverleners hun BIG-nummer verplicht te laten vermelden op onder meer briefpapier en facturen is aangepast na veel kritiek van een aantal beroepsorganisaties. Achterliggende gedachte van dit voorstel is dat het voor patiënten eenvoudiger zou moeten worden om het BIG-nummer van hun zorgverlener te achterhalen.
Lees verder op de site van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport >>