Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Coronapatiënten week korter op ic dan in eerste golf

Coronapatiënten liggen korter op de ic’s. Niet 21 dagen zoals in de eerste golf, maar 15 dagen in de tweede golf. Ook is de kans om te overlijden afgenomen van 30 naar 20 procent.
An infected patient in quarantine lying in bed in hospital, coronavirus concept. Usage: Real-online-workflow (2020) Usage: Online (20200716) Usage: Journal Inside 15006_162_014 (20200731) Usage: Online (20200804) Usage: Online (20200818) *** Local Caption *** © Halfpoint / stock.adobe.com

 

 

Dat blijkt uit onderzoek van Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Intensivist in het Amsterdam UMC en NICE-voorzitter Dave Dongelmans zegt tegen de NOS: “De grotere kans om de ic te overleven komt omdat er meer kennis is over de ziekte. We hebben betere medicijnen en we weten beter hoe we de patiënten moeten behandelen.”

Dongelmans: “Dat de patiënten korter liggen betekent dat we meer patiënten kunnen behandelen met hetzelfde aantal bedden. Dat de kans op overlijden is afgenomen is geweldig, maar hoeveel coronapatiënten verlaten levend het ziekenhuis? Als je naar de ziekenhuissterfte van ic-patiënten kijkt, is deze niet gedaald.”

Ruim 30 procent van de covidpatiënten op de ic’s is jonger dan 60 jaar. “Het beeld is dat er vooral ouderen op de ic liggen, maar er liggen dus ook veel jongere patiënten”, zegt Dongelmans.

Bron: Skipr
Beeld: © Halfpoint / stock.adobe.com