Over dit congres
Slaapstoornissen zijn een van de meest voorkomende klachten in de gezondheidszorg en hebben een grote invloed op de kwaliteit van leven van uw patiënten. Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste kennis en praktische tools om deze complexe problematiek effectief aan te pakken? Dan mag u dit congres niet missen!
Wat kunt u verwachten?
- Toonaangevende experts: Volg inspirerende lezingen van gerenommeerde specialisten in de slaapgeneeskunde, die de nieuwste ontwikkelingen delen.
- Up-to-date behandelmethoden: Ontvang de meest recente inzichten in diagnostiek en behandelingen, waaronder slaapapneu, parasomnieën en CGT-I voor slapeloosheid.
- Specifieke zorg voor verschillende doelgroepen: Leer over slaapstoornissen bij ouderen, jongeren, en vrouwen in de overgang, en krijg praktische handvatten voor gerichte aanpakken.
- Psychiatrie en slaap: Ontdek de complexe relatie tussen slaapstoornissen en psychische aandoeningen zoals depressie en angst, en krijg handvatten voor effectieve behandelingen.
- Praktische toepasbaarheid: U krijgt direct bruikbare kennis en tools om uw patiënten met meer vertrouwen te begeleiden naar een betere nachtrust.
Schrijf u vandaag nog in en zet de eerste stap naar betere nachtrust voor uw patiënten!
Programma
In de dagelijkse praktijk worden zorgprofessionals regelmatig geconfronteerd met slaapproblemen en dat is niet zo gek. Twintig procent van de Nederlanders geeft aan slecht te slapen. Chronische slapeloosheid, slaapapneu en parasomnie zijn de meest voorkomende slaapstoornissen.
Soms komen patiënten zelf direct met een hulpvraag rondom hun slaapklacht, maar het komt vaak voor dat een andere, somatische of psychische klacht gepresenteerd wordt, waaraan een slaapprobleem ten grondslag ligt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan chronische vermoeidheid of hoofdpijn bij een onderliggende slapeloosheid of lusteloosheid en ongewild in slaap vallen bij slaapapneu.
Het is dan ook belangrijk dat de zorgprofessional tijdig signaleert of er slaapproblemen zijn en weet hoe deze behandeld kunnen worden.
In de nieuwe richtlijn voor de huisartsen (NHG richtlijn slaapproblemen) is er meer aandacht voor de niet-medicamenteuze behandeling van slaapproblemen en dit congres zal hier naadloos bij aansluiten.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Parasomnie
- Slaapfysiologie
- Slaapapneu en slapeloosheid
- Niet-medicamenteuze behandeling van slapeloosheid
- Slaapproblemen bij verschillende levensfases en in relatie met psychiatrie
Op deze manier besteden we in de volle breedte aandacht aan slaapproblematiek met name in de eerste lijn.
Zorgprofessionals leren verschillende slaapstoornissen beter te herkennen en krijgen praktische tools waarmee ze de patiënten met slaapproblemen in de praktijk kunnen behandelen, waarbij de nadruk ligt op optimale zorg met zo min mogelijk medicijnen.
Meer informatie volgt spoedig
Chronische insomnie en obstructief slaapapneu (OSA) zijn veel voorkomende slaapstoornissen. Een combinatie van insomnie en OSA (COMISA) lijkt tegenstrijdig, maar er is grote overlap in symptomen. COMISA komt vaker voor dan op basis van de prevalentie van onderliggende aandoeningen zou worden verwacht. Er is sprake van wederzijdse negatieve beïnvloeding. Het stellen van de juiste diagnose, het bepalen van de interactie tussen de beide aandoeningen en de behandeling is een uitdaging voor de behandelaar en de patiënt.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Kennis hebben van chronische insomnie en van obstructief slaapapneu: pathofysiologie, prevalentie, diagnose en behandeling
- Vanuit de kennis over de individuele slaapstoornissen begrip hebben van de mogelijke bi-directionele relatie tussen OSA en insomnie
- Kennis hebben van de diagnostiek en de behandelopties van COMISA
Slaap verandert als we ouder worden. Er is een toename van slaapstoornissen tijdens de overgang, vooral slaapapneu en slapeloosheid. Wat is de rol van hormonen en wat kun je zelf doen in deze levensfase om beter te slapen? De behandeling van eerste keus voor slapeloosheid is ook in deze levensfase kortdurende cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i). We bespreken kort de basis elementen van CGT-i en de aanpassingen bij vrouwen in de overgang.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Wat normale verandering van slaap gedurende de levensloop is
- Welke slaapstoornissen bij vrouwen in de overgang vaker voorkomen
- De basiselementen van cognitieve gedragstherapie voor insomnie (cgt-i) en welke elementen bij vrouwen in de overgang belangrijk zijn
Deze lezing gaat over het verband tussen slaapproblemen en psychiatrische stoornissen. Slaapstoornissen komen zeer veel voor bij mensen met psychische problemen. Slapeloosheid is het meest prevalent maar ook onder andere slaapapneu, parasomnia’s en een verschoven slaap-waakritme komen veel voor. Slaapproblemen veroorzaken niet alleen extra lijden, ze houden ook mede de psychische problematiek in stand. Kortom, alle reden om de slaap goed in kaart te brengen en slaapproblemen te behandelen.
Wat heeft u geleerd na deze lezing:
- Welke slaapstoornissen vaak voorkomen bij diverse psychiatrische problematiek
- Het verband tussen slaapproblemen en psychiatrische stoornissen
- Handvaten voor behandeling en verwijzing
Tijdens deze presentatie leert u hoe slaap bij ouderen kan veranderen, en welke leeftijdsgebonden factoren een rol spelen bij de hogere prevalentie van slaapstoornissen bij ouderen. Daarnaast bespreekt de presentatie mechanismen een aantal ouderdoms-specifieke slaapstoornissen, die aanknopingspunten voor behandeling bieden. Het is van belang slaapstoornissen te begrijpen en te herkennen, omdat met veelal niet-medicamenteuze behandeling veel winst te behalen valt, die bijdraagt aan gezond ouder worden.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Invloed van veroudering op slaapregulatie
- Het herkennen en begrijpen van ouderdoms-gerelateerde slaapstoornissen
- Behandeling van slaapstoornissen bij deze doelgroep
Van de geboorte tot en met de puberteit is de slaap volop in ontwikkeling. Ook is slaap heel divers op verschillende leeftijden, van peuters die alleen in aanwezigheid van ouders willen slapen tot pubers die tot diep in de nacht wakker zijn. In deze presentatie gaan we in op het verschil tussen niet willen en niet kunnen slapen op de kinder- en adolescente leeftijd, de invloed van co-morbiditeit zoals ADHD en autisme en hoe deze te behandelen zijn binnen het netwerk van professionals in de eerste lijn.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- De normale ontwikkeling van slaap bij kinderen en jongeren
- Oorzaken van slaapproblemen bij kinderen jongeren
- Mogelijkheden qua behandeling van slaapproblemen bij kinderen en jongeren binnen het netwerk van de eerste lijn
Sprekers
Dr. Ingrid Verbeek
Dr. Merijn van de Laar
Dr. Hennie Janssen
Ysbrand van der Werf
Dr. Sigrid Pillen
Marike Lancel
Praktisch
Voor wie?
Dit congres is bedoeld voor artsen, huisartsen, bedrijfsartsen, medisch specialisten, praktijkondersteuners, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, GZ-psychologen, klinisch psychologen en leefstijlcoaches en overige geïnteresseerden. Ook voor zorgprofessionals in opleiding.
Tarieven
- 399 | regulier tarief
- 319 | abonnee tarief
- 319 | vroegboektarief (geldig t/m 30 april)
Alle tarieven zijn excl. btw. Bekijk de annuleringsvoorwaarden hier.
Arts-onderzoekers, artsen in opleiding kunnen een mail sturen naar henriette.boven@bsl.nl om te informeren naar een aangepast tarief.
Accreditatie
Geaccrediteerd voor 5 punten door:
- ABAN (meer informatie)
- Accreditatiebureau Fysiotherapie
- BLCN (Leefstijlcoaches)
- KNGF (Fysiotherapie)
- LV Poh-GGZ (Praktijkondersteuners)
- NAPA (Physician Assistant)
- NVvPO (praktijkondersteuners en -verpleegkundigen)
- VSR (verpleegkundig specialisten)
- FGzPt (psychologie)
Geaccrediteerd voor 6 punten door:
- V&VN (Verpleegkunde)
Belangstelling voor andere accreditaties, vraag naar de mogelijkheden via Janise.kaljee@bsl.nl
Locatie
Van der Valk
Winthonlaan 4
3526 KV Utrecht (routebeschrijving)