Over dit congres
Ontdek de nieuwste inzichten en praktische tips op het congres over ‘ziektes van de nieuwe generatie’! Jongeren staan voor unieke uitdagingen: de digitale wereld beïnvloedt hun communicatie en mentale gezondheid, terwijl de werking van hun brein anders is door constante prikkels. Ze kampen vaker dan voor corona met angststoornissen, slaapproblemen, obesitas en eetstoornissen door veranderde leefstijlen. Ook genderidentiteit speelt een grotere rol. Verdiep je in deze actuele problemen en leer hoe je deze generatie optimaal kunt ondersteunen. Schrijf je vandaag nog in!
Highlights
- Hoe jongeren zichzelf kunnen ontwikkelen in een complexe, hybride maatschappij;
- Het herkennen van mentale klachten en effectief ondersteunen;
- Wat jongeren zelf kunnen doen tegen prestatiedruk en stress;
- Praktische tools om jongeren te helpen omgaan met stress en emoties;
- Begrip van verslavingsproblematiek en de rol van psychedelica als mogelijke behandelmethode;
- Inzicht in hoe stress en menselijk gedrag werken, inclusief kwetsbaarheid voor verleidingen zoals social media en vapen.
Wat zijn de factoren die invloed hebben op de verslechterd mentale gezondheid en wat kun je als zorgprofessional doen?
Verbeter je kijk op ziektes van de nieuwe generatie. Bekijk het programma.
Programma
Aan het begin van de dag gaat we met elkaar over in gesprek over de naar de mentale gezondheidscrisis onder jongeren. Hoe kunnen we heb helpen om gelukkig en gezond te zijn. Steeds meer jongeren maken gebruik van hulpverlening. Hoe komt het dat zij zo veel mentale druk ervaren? Komen psychische problemen nu echt vaker voor dan 30 jaar geleden?
Een lezing over:
- Waar hebben we het eigenlijk over?
- De grootste ontwikkelopgave van iedere jongere is te worden wie je wil zijn, alleen hoe doe je dat in een geïndividualiseerde en hybride (online en offline) maatschappij?
- Het is noodzakelijk dat we niet alleen de nadruk leggen op autonomie, maar óók op verbondenheid. Met jezelf, elkaar en dat wat ons ontstijgt.
Deze generatie worstelt steeds vaker met mentale gezondheidsproblemen zoals angst, depressie en stress, veroorzaakt door prestatiedruk, sociale media en onzekerheid. Wachttijden in de zorg maken het moeilijk om snel hulp te krijgen, waardoor jongeren vaak zelf vastlopen. In deze lezing leer je hoe je hen kunt ondersteunen en welke stappen jongeren zelf al kunnen zetten.
Wat leer je?
- Signalen van mentale klachten herkennen en hoe je effectief kunt ondersteunen.
- Wat jongeren zelf kunnen doen om met prestatiedruk en stress om te gaan.
- Handvatten om openheid te stimuleren en perspectief te bieden ondanks wachttijden in de zorg.
Emotieregulatie is essentieel voor jongeren om constructief om te gaan met stress, boosheid en andere intense gevoelens. In deze lezing krijg je inzicht in hoe emotieregulatie zich ontwikkelt en welke strategieën effectief zijn om jongeren te helpen balans te vinden in hun emoties. Carolien Braet deelt praktische en wetenschappelijk onderbouwde inzichten om deze belangrijke vaardigheid te versterken.
Wat leer je?
- De ontwikkeling van emotieregulatie: Hoe leren kinderen en jongeren emoties herkennen en beheersen?
- Welke methoden kun je inzetten om emotieregulatie te bevorderen in verschillende contexten, zoals thuis of op school?
- Praktische tools en oefeningen om jongeren te helpen omgaan met stress en andere emotionele uitdagingen.
In een wereld vol prikkels en verwachtingen is mentale hygiëne belangrijker dan ooit. De “mentale wasstraat” biedt jongeren en volwassenen tools om hun mentale gezondheid te onderhouden, stress te verminderen en veerkracht op te bouwen. We gaan met elkaar de mentale wasstraat ervaren.
Erik Scherder neemt je mee in de anatomie van de hersenen tijdens zijn presentatie “Stress, hoe je hoofd werkt”. Begrijp hoe menselijk gedrag ontstaat en waarom jongeren kwetsbaar zijn voor verleidingen zoals social media, roken en vapen. Leer over de neuroanatomie en de impact van stress op de adolescentie. Mis deze kans niet om beter inzicht te krijgen in de werking van het brein bij jongeren en de mogelijke mentale problemen. En welke signalen moet je op letten?
Verdiepingssessies
Angststoornissen en depressie behoren tot de meest voorkomende psychische problemen bij jongeren. Ze kunnen een grote impact hebben op het dagelijks functioneren, relaties en toekomstperspectieven. In deze sessie krijg je inzicht in de oorzaken, symptomen en behandelmethoden die helpen bij het ondersteunen van jongeren met deze aandoeningen.
Wat leer je?
- Het herkennen van angst en depressie: Hoe uiten deze problemen zich specifiek bij jongeren? Wat zijn de vroegtijdige signalen en risicofactoren?
- Oorzaken en samenhang: Welke rol spelen biologische, sociale en psychologische factoren bij het ontstaan en in stand houden van angststoornissen en depressie?
- Behandelopties en interventies: Overzicht van evidence-based behandelingen zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), medicatie en systeemtherapie. Hoe kun je deze interventies afstemmen op de behoeften van jongeren en hun omgeving?
Slaapproblemen zijn een groeiend probleem onder jongeren en hebben vaak een grote impact op hun mentale en fysieke gezondheid, schoolprestaties en dagelijks functioneren. Marije Kuin, GZ-psycholoog en expert op het gebied van cognitieve gedragstherapie, deelt haar kennis over de oorzaken en oplossingen voor slaapproblemen bij jongeren.
Wat leer je?
- Herkennen van slaapproblemen: Hoe herken je slaapproblemen zoals slapeloosheid, onregelmatige slaappatronen of moeite met inslapen bij jongeren?
- Oorzaken en gevolgen: Inzicht in factoren zoals stress, schermgebruik, angst en depressie die een rol spelen bij slaapproblemen.
- Praktische interventies: Effectieve technieken en strategieën, zoals slaaprestrictie, ontspanningsoefeningen en het opstellen van een gezond slaapritme.
Overgewicht en obesitas komen steeds vaker voor, vooral door ongezonde eetgewoonten, gebrek aan fysieke activiteit en de overvloed aan bewerkt voedsel. De incidentie van diabetes type 2 is wereldwijd gestegen, vooral onder jongere mensen. Wat kun je als behandelaar hieraan doen?
Wat heb je geleerd na deze lezing:
- Hoe je het gesprek over leefstijl aangaat
- Welke behandelmethoden er zijn voor jongeren met overgewicht
- Welke medische interventies er zijn om jongeren met overgewicht te helpen naar een gezond gewicht.
Suïcidaliteit bij jongeren is een ingrijpend en complex probleem dat steeds vaker voorkomt. Het tijdig herkennen van signalen, het bespreekbaar maken en het bieden van passende hulp kan levens redden. Deze sessie biedt inzicht in de risicofactoren, praktische handvatten voor ondersteuning en het belang van samenwerking om jongeren in nood te helpen.
Beter omgaan met vragen over genderdysforie. Steeds meer mensen, vooral jongeren uit Generatie Z, identificeren zich buiten de traditionele binaire genderrollen. Huisartsen moeten deze veranderingen begrijpen om zorg te kunnen bieden die afgestemd is op de behoeften van deze patiënten, inclusief het respecteren van de voorkeuren voor naamgebruik en aanspreekvormen.
- Huisartsen zijn vaak de eerste zorgverleners bij wie patiënten zich melden met vragen of zorgen over hun genderidentiteit.
- Dit kunnen jongeren zijn die hun genderidentiteit in twijfel trekken of in transitie willen gaan.
- Een huisarts speelt een cruciale rol in het bieden van een veilige en vertrouwelijke omgeving waar deze patiënten hun zorgen kunnen bespreken.
Verslavingen zoals overmatig medicatiegebruik, vapen en gamen vormen een groeiend probleem onder jongeren. Tegelijkertijd komen psychedelica steeds meer in beeld als innovatieve behandelmethode voor complexe psychische klachten. Deze sessie biedt een verdiepend inzicht in de uitdagingen van verslavingen en verkent de mogelijkheden van psychedelica als therapie.
Veel jongeren worstelen met een negatief zelfbeeld, wat invloed heeft op hun zelfvertrouwen en functioneren. In deze sessie deelt Marije Kuin, GZ-psycholoog en co-auteur van het werkboek Werken aan je zelfbeeld, praktische inzichten en oefeningen uit haar boek. Je leert hoe je negatieve denkpatronen kunt doorbreken en een realistischer en positiever zelfbeeld kunt ontwikkelen.
Wat leer je?
- Inzicht in de opbouw en oorzaken van een negatief zelfbeeld.
- Effectieve oefeningen om negatieve gedachten om te buigen en zelfvertrouwen te versterken.
- Hoe je technieken zoals Competitive Memory Training (COMET) kunt inzetten om een positiever zelfbeeld te ontwikkelen.
Sprekers
Prof. dr. Levi van Dam
Dr. Fleur Velders
Thomas Steensma
Praktisch
Voor wie?
Het congres is bedoeld voor medisch specialisten, huisartsen, psychologen, psychiaters, verpleegkundig specialisten, poh’ers, physician assistants, bedrijfs- en verzekeringsartsen. Ook voor zorgprofessionals in opleiding.
Tarieven
- 399 | regulier tarief
- 319 | abonnee tarief
- 299 | vroegboek tarief
- 199 | AIOS tarief (max 10 plekken)
Alle tarieven zijn excl. btw. Bekijk de annuleringsvoorwaarden hier.
Accreditatie
Accreditatie is in aanvraag bij:
- ABAN (medisch specialisten & huisartsen – meer informatie).
- FGzPt (gz-psycholoog en psychotherapeut)
- VSR (Verpleegkundig specialist)
- V&VN (Verpleegkundige)
Belangstelling voor andere accreditaties, bij 5 geïnteresseerde wordt er accreditatie aangevraagd. Vraag naar de mogelijkheden via janise.kaljee@bsl.nl.
Locatie
Van der Valk
Hoofdveste 25
3992DH Houten (routebeschrijving)