Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg voor Oekraïense vluchtelingen: hoe werkt dit?

Rachel van de Pol
Veel vluchtelingen uit Oekraïne zullen waarschijnlijk voor langere tijd in Nederland verblijven. Hoe is de medische zorg voor deze (kwetsbare) groep geregeld? En wat moet u weten als huisarts? Drie antwoorden op veelgestelde vragen.

Meer dan 3,5 miljoen Oekraïners zijn momenteel op de vlucht. Het officiële aantal Oekraïners dat in Nederland verblijft, staat op 6700, maar het daadwerkelijke aantal weet niemand. Dat komt omdat aanmelden niet verplicht is vanwege het associatieverdrag met Europa. Oekraïense vluchtelingen hoeven zich daarom ook niet aan te melden bij het Coa. Wel roept het ministerie vluchtelingen op om zich te melden. Zo krijgen ze toegang tot voorzieningen zoals gezondheidszorg. Hoe gaat dat in de praktijk in zijn werk?

Hoe krijg ik de zorg van (onverzekerde) Oekraïense vluchtelingen vergoed?
Omdat Oekraïense vluchtelingen geen meldplicht hebben, beschikken ze meestal (nog) niet over een BSN-nummer en Nederlandse zorgverzekering. Het is nog de vraag of ze gebruik kunnen maken van hun eigen Oekraïense zorgverzekering. Oekraïense vluchtelingen die wél asiel hebben aangevraagd, zijn verzekerd via de Regeling Medische zorg Asielzoekers.

Vanwege het associatieverdrag met de Europese Unie vallen medische zorgkosten van onverzekerde vluchtelingen uit Oekraïne onder de subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden. Zij hebben recht op zorg overeenkomend met wat in het basispakket van de zorgverzekering zit. Het is dus belangrijk om ze na behandeling niet zelf de rekening mee te geven en het ze zelf laten uitzoeken.
Huisartsen kunnen 100 procent van de zorgkosten vergoed krijgen als ze binnen zeven kalenderdagen melding doen bij het centrale meldpunt van de GGD GHOR. Bekijk hier de stappen die u moet doornemen.

Tevens kan voorgeschreven medicatie uit het Zvw-basispakket gedeclareerd worden via de subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden. Dit betekent dat vluchtelingen uit Oekraïne terecht kunnen bij iedere apotheek.
Een nadeel van deze regeling is de grote administratieve last die erbij komt kijken. Momenteel is de LHV samen met andere partijen hierover in het gesprek met het ministerie van VWS.

Kan ik een tolk inschakelen als ik die nodig heb?
Ja, dat kan. Kijk op Zoschakeltueentolkin.nl/tolk-voor-huisartsenzorg wat uw mogelijkheden zijn en wanneer u wel en niet een tolk dient in te schakelen. Over een ding zijn ze duidelijk: ‘Accepteer ook bij eenvoudige zorgvragen nooit een kind of jongere om te vertalen. Een minderjarige mogen we gewoon niet met die verantwoordelijkheid belasten. Over het trauma dat een kind hierbij kan oplopen is inmiddels veel bekend. Gewoon dat risico niet nemen, dat is voor u, de zorgvrager én voor de minderjarige de enige preventie.’

Hoe blijf ik op de hoogte van regelgeving en ontwikkelingen rondom zorgverlening aan Oekraïense vluchtelingen?
Het NHG werkt in afstemming met onder andere het RIVM, LHV en InEen, aan een webdossier met informatie, betrouwbare links en hulpmiddelen om zorgverleners verder te helpen. Zodra deze beschikbaar is, zal ook Huisartsen.nl hier een link naar plaatsen.

Het landelijk expertisecentrum Pharos deelt inzichten over psychische gezondheid en het versterken van de veerkracht van (Oekraïense) vluchtelingen.

De LHV werkt momenteel met het Ministerie van VWS aan een aantal speerpunten:

1. Een landelijk systeem voor het medisch dossier in de gemeentelijke opvanglocaties waardoor gegevens kunnen worden uitgewisseld.
2. Vergoeding van de inzet van huisartsen, waarbij de administratieve lasten beperkt blijven.
3. Voldoende beschikbaarheid (telefonische) tolken en de vergoeding hiervan.
4. Een triage telefoonlijn voor de ANW uren. Om de druk op de HAP en SEH te verminderen.

U kunt de website van de LHV in de gaten houden voor ontwikkelingen hierover.