Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer aandacht voor psychologische bijwerkingen pil

Huisartsen gaan bij gesprekken over de anticonceptiepil meer aandacht besteden aan de psychologische bijwerkingen daarvan, zoals stemmingswisselingen en minder zin in seks. Dat staat in de herziene huisartsenrichtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), schrijft de Volkskrant.

 

Naast een toename van het risico op trombose en een kleine toename van het risico op borstkanker, ervaren sommige vrouwen ook psychische klachten door de pil. Die kunnen uiteenlopen van stemmingswisselingen tot minder zin in seks.

De anticonceptierichtlijn adviseert huisartsen de mogelijke bijwerkingen van de pil – en andere anticonceptie – te bespreken met een vrouw die aan de pil wil. Na drie maanden evalueren veel huisartsen met de vrouw hoe de pil bevalt. Op de checklist stonden al tevredenheid met de pil en hoe het gaat met dagelijks slikken, nu komen daar vragen bij over eventuele depressieve klachten en seksueel verlangen.

Die onderwerpen kwamen vaak al aan de orde in de spreekkamer, maar op aanraden van de huisartsen zijn nu ook de mogelijke psychologische effecten expliciet in de nieuwe richtlijn opgenomen. ‘Huisartsen kregen daar veel vragen over. Daarom hebben we systematisch de nieuwe medische kennis samengevat, zodat ze vragen van vrouwen beter kunnen beantwoorden’, zegt Zamire Damen, senior wetenschappelijk medewerker van het NHG en lid van de werkgroep die de richtlijn herzag.

Depressieve gevoelens en stemmingswisselingen

De psychologische effecten van de pil zijn niet nieuw. In elke bijsluiter van anticonceptiepillen staat dat ongeveer 1 op de 100 vrouwen psychologische bijwerken ervaart, zoals stemmingsveranderingen, mailt Agnes Kant, directeur van bijwerkingencentrum Lareb in een reactie in de Volkskrant.

In totaal ontving Lareb 528 meldingen met daarin 772 psychologische bijwerkingen over anticonceptiepillen. De meest gemelde bijwerking is die van depressieve gevoelens (154 meldingen), gevolgd door stemmingswisselingen (125 meldingen). Moeilijk te achterhalen is daarbij altijd of de pil ook echt de oorzaak is van de problemen.

In 2018 verstrekten openbare apotheken aan 1,6 miljoen vrouwen hormonale anticonceptie. Het aantal meldingen over bijwerkingen van de pil is de laatste jaren gestegen, maar dat zegt niets over hoeveel vrouwen last hebben van deze bijwerkingen, zegt Kant.

Kant is blij met de aanpassing van de richtlijn, zodat huisartsen alert kunnen zijn op de mogelijke psychologische effecten.

Naar de nieuwe NHG-Standaard Anticonceptie >>

Bron: de Volkskrant
Beeld: © areeya_ann / Getty Images / iStock