Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsenpraktijk moet zich voorbereiden op personeelstekort

Het komende jaar worden voor alle functies in de huisartsenpraktijk tekorten verwacht. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel en Prismant. Huisartsen doen er dan ook goed aan om hier tijdig op in te springen.
lange warteschlange beim hausarzt Usage: Real-online-workflow (2017) Publikationsname / Publikationsnummer / E-Tag TT.MM.JJJJ (optional) Usage: Online (20180115) Usage: Online (20190115) *** Local Caption *** © Picture-Factory / stock.adobe.com

De arbeidsmarkt in de huisartsenzorg staat in veel regio’s onder druk, zo constateren de onderzoekers van Nivel en Prismant. Met name in regio’s in Brabant neemt het personeelstekort in verschillende functies alleen maar toe. De capaciteit aan huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners (POH’s) neemt maar in beperkte mate toe, terwijl het aantal studenten dat hiertoe wordt opgeleid veel minder hard toeneemt en praktijken te maken krijgen met meer ouderen en chronisch zieken.

Werkdruk

De tekorten hebben gevolgen voor de werkdruk. Huisartsenpraktijken geven nu al aan een hoge werkdruk te ervaren. De hoge werklast uit zich onder andere in patiëntenstops, het niet afkrijgen van reguliere werkzaamheden en het niet goed kunnen opvangen van ziekte van een collega.

Uit een ander onderzoek van het Nivel blijkt dat het werk van de Nederlandse huisarts in de afgelopen jaren sterk is veranderd. De verschuiving van zorg naar de eerste lijn heeft zich doorgezet en ook de rol van de huisartsenzorg in het sociale domein heeft gezorgd voor een grotere en meer diverse zorgvraag.

Huisartsen besteden daardoor ook hun tijd anders. Ten opzichte van 2013 besteden zij iets minder tijd aan de patiënt, 54% in plaats van 56 procent. Het aandeel indirect patiëntgebonden activiteiten – administratieve taken, ANW-diensten, patiëntgebonden overleg en opleidersactiviteiten – is met 26 procent hetzelfde gebleven. Iets meer tijd dan in 2013 (2 procent) wordt besteed aan niet-patiëntgebonden taken, zoals nascholingen, praktijkvoering en bestuurlijke taken.

De gemiddelde huisarts kan nog niet daadwerkelijk minder tijd aan administratie en organisatie besteden en ‘meer tijd voor de patiënt’ hebben, wat wel het streven is van de beroepsgroep.

Regionale samenwerking

Veel praktijken zijn al bezig met het optimaliseren hun personeelssamenstelling en het doorvoeren taakherschikking om de werklast zoveel mogelijk te reduceren en intern te spreiden. Om in te kunnen spelen op de toekomstige arbeidstekorten is het van belang dat er op regionaal niveau een passend arbeidsmarktbeleid wordt ontwikkeld, aldus de onderzoekers.

Bron: Skipr
Beeld: Fotolia