Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisarts belt in tijdens patiëntbespreking in ziekenhuis

In het Albert Schweitzer ziekenhuis werden huisartsen uitgenodigd voor de zogeheten oncologiebespreking van hun patiënten, maar het bleek agendatechnisch bijna onmogelijk om regelmatig op het juiste moment in het ziekenhuis aan te schuiven. Vandaar dat nu gewerkt wordt met een inbelverbinding.

 

Draagkracht inschatten

Huisarts Hans Bruggeman is blij met de inbelverbinding: “Als huisarts overzie je de totale situatie van de patiënt, ook het sociale domein. Wij kennen de familieomstandigheden, de levensovertuiging, vaak ook het verleden. Daardoor kunnen we de draagkracht van de patiënt en de omgeving goed inschatten en hierover adviseren. Dat is met name belangrijk voor de fase na bijvoorbeeld een operatie, wanneer de patiënt thuis de draad moet oppakken.”

Terughoudend beleid

Het is volgens Bruggeman ook relevant als er terughoudend beleid wordt afgesproken, of als een palliatief traject begint. “Dan komt de patiënt immers voor een steeds groter deel terug onder de hoede van de huisarts. Het is dan goed om te weten wat er is afgesproken en waarom. Ook is van belang dat wij weten wie we zo nodig kunnen raadplegen.”

Vaker inbellen

Vooralsnog geldt de werkwijze in het Albert Schweitzer ziekenhuis alleen voor de oncologische patiëntbesprekingen. Maar aangezien bijna elk medisch specialisme een vorm van multidisciplinair overleg kent, is het denkbaar dat bij succes de huisarts in de toekomst vaker zal kunnen inbellen. Omdat de mogelijkheid pas net van start is gegaan, heeft het ziekenhuis nog geen idee van het aantal huisartsen dat er gebruik van gaat maken.

Bron: Qruxx
Beeld: