Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gevaar bij overgewicht: leververvetting

Het is een van de grote gevaren van overgewicht die veel te weinig bekend is: het vervetten van de lever. Ziekenhuis Franciscus Gasthuis & Vlietland wil onderzoeken hoe groot dit probleem daadwerkelijk is in Nederland. En bovendien zorgen dat hier standaard naar wordt gekeken, ook bij kinderen. In Amerika en Azië is vervetting van de lever de belangrijkste reden voor een levertransplantatie.

 

In een interview in het Algemeen Dagblad vertelt internist Manuel Castro van het ziekenhuis Franciscus Gasthuis & Vlietland met locaties in Rotterdam en Schiedam dat een op de vier Nederlanders lijdt aan leververvetting. Bij kinderen ligt dit aantal lager, maar het percentage stijgt omdat steeds meer kinderen overgewicht hebben.

Een vette lever leidt niet tot directe klachten: niet bij patiënten met overgewicht, en ook niet bij patiënten die juist extra risico lopen door een hoge bloeddruk, hoge bloedvetten of suikerziekte. Momenteel wordt het probleem vaak bij toeval ontdekt.

Maar leververvetting kan wél voor problemen zorgen. Zo’n 10 tot 20 procent van de patiënten kan te maken krijgen met een ontsteking én later met leverfalen of leverkanker. In het ergste geval kan alleen een nieuwe lever een persoon redden van de dood, want zonder lever kan iemand niet leven.

Nieuw apparaat: Fibroscan

Franciscus Gasthuis heeft sinds kort de Fibroscan, een apparaat dat de vervetting en ontstekingen van de lever kan meten. Na een controle komt er een cijfer uit dat aangeeft hoe ernstig het met de lever gesteld is. De Fibroscan speelt de hoofdrol in het project, waaraan onder meer ook het Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis meedoen.

De wens is dat er eerder een diagnose komt over de vette lever. En dat geldt uiteraard ook voor kinderen, want herstel is veelal mogelijk. Geneesmiddelen zijn in ontwikkeling, maar nog niet verkrijgbaar, vertelt Castro. “Maar hopelijk motiveert het patiënten om aan hun leefstijl en eetgedrag te werken.” Hierbij speelt de huisarts een grote rol.

Bron: Algemeen Dagblad
Beeld: © Kateryna_Kon / stock.adobe.com


Gerelateerd | Gezonde leefstijl

Lees het artikel Hoe positieve Gezondheid kan bijdragen aan gezonde leefstijl

Hoe Positieve Gezondheid bij kan dragen aan gezonde leefstijl | Leefstijlgeneeskunde