Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diagnose prostaatkanker loopt 20 procent achter

Uit de Nederlandse Kankerregistratie op basis van diagnoses uit de landelijke pathologiedatabase PALGA (Pathologisch-Anatomisch Landelijk Geautomatiseerd Archief), blijkt dat het aantal nieuwe kankerdiagnoses als gevolg van de COVID-19-crisis in maart, april en mei van dit jaar zijn zo'n 20-25% lager was dan in de eerste twee maanden van het jaar. In juni, juli en augustus is het aantal kankerdiagnoses vergelijkbaar met voorgaande jaren.

 

De daling komt naar alle waarschijnlijk doordat mensen tijdens de COVID-19-pandemie minder snel met klachten naar de huisarts gaan, er een stagnatie is van het verwijzingsproces naar het ziekenhuis en er dus sprake is van uitgestelde diagnostiek in het ziekenhuis.

Bespreek klachten met de huisarts

Deskundigen raden patiënten toch aan om mogelijke klachten of aandoeningen snel met de huisarts te bespreken. Inmiddels zijn minstens 5.000 diagnoses nog niet gesteld, terwijl vroegtijdige opsporing soms van essentieel belang is.

Sterkste daling bij huidkanker

Bij huidtumoren daalde het aantal kankerdiagnoses in de periode maart, april en mei met meer dan de helft. De meeste gevallen van huidkanker zijn niet levensbedreigend en komen voor bij ouderen die huisartsbezoek mijden vanwege angst voor COVID-19. Voor urogenitale kanker is de afname sinds week 9 (maart) tot week 29 (juli) het grootst voor kanker aan de mannelijke geslachtsorganen, waaronder prostaatkanker en teelbalkanker (30%).

Veel minder diagnoses prostaatkanker

Bij hoofd-halskanker en kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen is vanaf juni 2020 een inhaalslag in het aantal diagnoses ingezet. Dat geldt echter niet voor alle kankerdiagnoses. Bij prostaatkanker is de daling groot en dit aantal diagnoses blijft ongeveer 20% lager dan eerder. Mogelijk wordt dit verklaard door de terughoudendheid bij mannen met (heel) milde symptomen/klachten, die zich eerder wel bij de huisarts meldden voor een PSA-test, maar dit bezoek aan de huisarts vooralsnog uitstellen.

Volgens Kees van den Berg, voorzitter van de Prostaatkankerstichting, is dat uiterst onverstandig. Het aantal diagnoses van prostaatkanker is nog steeds maar 80% van de normale aantallen. Ook daar waar er geen duidelijke klachten zijn, is het volgens hem wenselijk om de dialoog met de huisarts te blijven onderhouden.

Stel controle niet uit

Van den Berg adviseert mannen waarbij prostaatkanker in de familie voorkomt en die willen weten of ze een verhoogd risico lopen, of mannen boven de 50 jaar die overwegen de PSA-waarde te laten meten contact op te nemen met de huisarts.

Bron(nen): Integraal Kankercentrum Nederland
Beeld: © Kateryna_Kon / stock.adobe.com